ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητα τα κριτήρια χορήγησης δανείων στο πρώτο τρίμηνο 2020

Αμετάβλητα τα κριτήρια χορήγησης δανείων στο πρώτο τρίμηνο 2020
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Tα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα το τέταρτο τρίμηνο 2019 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. 

Σύμφωνα με σημερινή ανάλυσης της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων θα παραμείνουν γενικά αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2020.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα το τέταρτο τρίμηνο 2019 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, παρόλο που το περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια παρουσίασε μικρή κάμψη.

Η συνολική ζήτηση δανείων παρουσίασε αύξηση, ως ένα βαθμό, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις για πάγιες επενδύσεις, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και αναχρηματοδότηση χρέους.

Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, αν και εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση της ζήτησης για τα δάνεια από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά παρουσίασε αύξηση, ως έναν βαθμό, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019 τόσο όσον αφορά τα στεγαστικά όσο και τα καταναλωτικά δάνεια.

Παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας, οι αυξημένες αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών, καθώς και το ευνοϊκό επίπεδο των επιτοκίων.

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2020, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί, ως ένα βαθμό. Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ