ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διορθώνει η αγορά ακινήτων στην Αθήνα, αυξάνονται οι τιμές στην Περιφέρεια

Διορθώνει η αγορά ακινήτων στην Αθήνα, αυξάνονται οι τιμές στην Περιφέρεια
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η κτηματαγορά αποχαιρέτησε το 2019 με άνοδο στις τιμές των κατοικιών κατά 6,5% στο σύνολο της επικρατείας και τη μέση τιμή πώλησης των κατοικιών να έχει διαμορφωθεί στα 1.519 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ωστόσο, με το νέο έτος ο χάρτης της κτηματαγοράς μεταβάλλεται, με τις τιμές να τραβούν την ανηφόρα στα προάστια της πρωτεύουσας, στη Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες πόλεις σε αντίθεση με το κέντρο της Αθήνας, όπου η αγορά μπαίνει σε τροχιά διόρθωσης.

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών Spitogatos Property Index, η μεγαλύτερη αύξηση 32,1% εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν οι Σποράδες, όπου οι μέσες τιμές πώλησης των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 21,7% και έχουν διαμορφωθεί στα 1.739 ευρώ το τετραγωνικό από 1.429 ευρώ που ήταν στα τέλη του 2018.

Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές πώλησης των ακινήτων στον Πειραιά και στα δυτικά προάστια, στοιχείο που δείχνει ότι στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκονται τώρα και τα ακίνητα στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες.

Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής οι τιμές πώλησης των ακινήτων κατέβασαν ταχύτητα μετά το ξέφρενο ράλι ανόδου της τελευταίας διετίας που προκάλεσε κυρίως η μόδα του Airbnb. Στοιχεία της αγοράς που επικαλούνται τα Νέα, δείχνουν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 10,7% όταν στο τρίτο τρίμηνο έτρεχαν με ρυθμό 25,3% και στο δεύτερο τρίμηνο το κοντέρ έγραψε αύξηση των τιμών 30,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Η αγορά ακινήτων δείχνει να έχει αφήσει πίσω της τις δύσκολες μέρες της κρίσης και όπως προβλέπει η Αlpha Bank σε ειδική ανάλυση, θα διατηρηθεί η ανοδική τάση των τιμών των οικιστικών ακινήτων καθώς θα στηριχθεί στην ελαφρύτερη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας μετά την πρόσφατη μεταβολή του φορολογικού πλαισίου, καθώς και στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ