ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητικό «στοίχημα» η μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020

Κυβερνητικό «στοίχημα» η μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020
ΙΝΤΙΜΕ

Πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο αναζητά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε την Τετάρτη στους θεσμούς συγκεκριμένες προτάσεις για εξεύρεση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, προτείνοντας την εξαίρεση δαπανών 200 εκατ. ευρώ για τις προσφυγικές ροές από τον υπολογισμό των κατά πρόγραμμα πλεονασμάτων, την αλλαγή χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs - SMPs) και την καθιέρωση «γέφυρας» υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο.

Όσον αφορά στις τελικές συζητήσεις για την επιδιωκόμενη «καθαρή» μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ολοένα και περισσότερο ενισχύονται οι ενδείξεις πως μεταφέρονται προς το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αυτό γίνεται διότι υπάρχουν κάποια «ανοικτά μέτωπα».

Ενδεικτικά, η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον Απρίλιο σε συνάρτηση με την εξαγγελθείσα νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, όπως άλλωστε και οι επικείμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά, δημιουργούν δημοσιονομικές αβεβαιότητες.

Έτσι, το τοπίο αναφορικά με τα περιθώρια μειώσεων της εισφοράς αλληλεγγύης φέτος θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν θα υπάρχει εικόνα για τις επιδόσεις του προϋπολογισμού, αλλά και για το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ