ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «Γεφύρι της Άρτας» εξελίσσεται το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Σε «Γεφύρι της Άρτας» εξελίσσεται το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων
ΙΝΤΙΜΕ

Από παράταση σε παράταση πηγαίνει το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Η νέα ημερομηνία που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία είναι αυτή της 28ης Φεβρουαρίου 2020.

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του Μητρώου, καθώς εκκρεμεί η ρύθμιση κρίσιμων νομικών και τεχνικών ζητημάτων σχετικά με τον τρόπο καταχώρισης ορισμένων νομικών οντοτήτων. Προς το σκοπό αυτό το υπουργείο Οικονομικών συγκρότησε ομάδα για την υποστήριξη της λειτουργίας του Μητρώου, η οποία αναμένεται να απαντήσει επί των ερωτημάτων που έχουν τεθεί, μεταξύ αυτών και για τον ορθό τρόπο συμπλήρωσης των νομικών οντοτήτων που μεσολαβούν μεταξύ της υπόχρεης εταιρείας και του τελικού δικαιούχου.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων είναι ένα ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο έχει θεσπιστεί από το 2018. Έχει δημιουργηθεί μέσω διαδικτυακής ηλεκτρονικής εφαρμογής και τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε αυτό, όλα τα νομικά πρόσωπα και όλες οι νομικές οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα εκ του νόμου απαιτούμενα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους.

Σκοπός του Κεντρικού Μητρώου είναι η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον πραγματικό δικαιούχο, στο πλαίσιο της διαφάνειας των εταιρικών οντοτήτων και των παρεμφερών νομικών μορφωμάτων, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της χρησιμοποίησής τους για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Στόχος της Ε.Ε. είναι η διασύνδεση των εθνικών Μητρώων Πραγματικών Δικαιούχων μέσω της ευρωπαϊκής κεντρικής πλατφόρμας έως τις 10 Μαρτίου 2021.

Πρέπει να αποσαφηνισθεί πως πραγματικός δικαιούχος (beneficial owner) θεωρείται κάθε φυσικό πρόσωπο στο οποίο πραγματικά ανήκει ή το οποίο ελέγχει πραγματικά μία εταιρική οντότητα ή για λογαριασμό του οποίου διεξάγονται συναλλαγές ή δραστηριότητες μιας εταιρείας. Η δε έννοια του πραγματικού δικαιούχου αντιπαραβάλλεται με την έννοια του νόμιμου κυρίου (legal owner) της νομικής οντότητας, ο οποίος δηλώνεται ως μέτοχος ασκών τον έλεγχο του νομικού προσώπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ