ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγματεύσεις για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού

Διαπραγματεύσεις για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού
PIXABAY

Διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου ανάμεσα σε εργαζομένους και εργοδότες για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, νέα μισθολογική ανάσα πρόκειται να πάρουν 500.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο.

Τις επόμενες εβδομάδες εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρουν τη «χρυσή τομή» για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Από μία πιθανή αύξηση θα επωφεληθούν όσοι απασχολούνται με πλήρη απασχόληση και λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ αλλά και όσοι εργάζονται με το καθεστώς μερικής απασχόλησης και εξαρτώνται άμεσα από το ύψος του κατώτατου.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει αύξηση από 4% - 5%. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 και 682 ευρώ. Δηλαδή θα αυξηθεί από 26 έως 32 ευρώ το μήνα.

Στη διαβούλευση μετέχουν συμμετέχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς ενώ το ενδιαφέρον θα στραφεί στις θέσεις που θα παραθέσουν εργαζόμενοι και εργοδότες.

Η πάγια θέση της ΓΣΕΕ προβλέπει την επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αλλά και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ