ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες φοροαπαλλαγές φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2021-2024 – Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Νέες φοροαπαλλαγές φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2021-2024 – Οι μεγάλοι κερδισμένοι
Pixabay

Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024 που θα καταρτισθεί μεταξύ Απριλίου – Μαΐου 2020 θα αποτυπωθούν αναλυτικά οι κυβερνητικές στοχεύσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη συνακόλουθη μείωση των φορολογικών βαρών.

Το Μεσοπρόθεσμο δεν θα είναι απλά ένας οδικός χάρτης που θα περιγράφει τα σημεία που η κυβέρνηση θέλει να παρέμβει μεσοπρόθεσμα.

Θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένο και θα περιγράφει το ποιοι φόροι θα μειωθούν σημαντικά από το 2021 και μετά, λόγω του οφέλους από την αύξηση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.

Εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και να ξεκινήσει η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, με στόχο να εξαλειφθούν μεσοπρόθεσμα.

ΕΝΦΙΑ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι πιθανόν να μειωθούν ήδη από εφέτος. Εάν συμβεί αυτό θα προστεθούν στα ήδη επεκτατικά μέτρα του Προϋπολογισμού 2020.

Υπενθυμίζεται πως ο φετινός Προϋπολογισμός περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις ύψους 1,18 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1% αποκλειστικά για την πλήρη μισθωτή απασχόληση.

Από την 1η Ιανουαρίου το σύνολο των φορολογουμένων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες) πληρώνουν λιγότερους φόρους, ενώ σημαντικά ωφελημένες είναι και οι επιχειρήσεις καθώς έχει μειωθεί στο 24% (από 28%) ο συντελεστής φορολόγησης και ο φόρος επί των μερισμάτων στο 5% (από 10%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ