ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στο σχέδιο για τη φορολόγηση των ενοικίων

Αλλαγές στο σχέδιο για τη φορολόγηση των ενοικίων
Ακίνητα (φωτό αρχείου) EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε μεγάλους χαμένους του φορολογικού συστήματος αναδεικνύονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς σχεδιάζεται η αύξηση των συντελεστών για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

Οι τελικές αποφάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές δεν έχουν ακόμη ληφθεί, όμως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεσμών είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

enoikia

Η κλίμακα που προτείνεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα από ενοίκια διαμορφώνεται ως εξής:

• Εισοδήματα έως 12.000 ευρώ: Ο συντελεστής από το 11% θα ανέλθει στο 15%.
• Εισοδήματα από 12.001 έως 40.000 ευρώ ο συντελεστής θα πάει στο 35% από 33%, που είναι σήμερα
• Εισοδήματα από 40.001 ευρώ και πάνω, προτείνεται να καθιερωθεί νέος συντελεστής 45%.


Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και σε φορολογικό επίπεδο, το δημόσιο προσδοκά ότι θα εισπράξει περί τα 170-180 εκατ. ευρώ από την νέα κλίμακα.

Παρέμβαση ΠΟΜΙΔΑ

Στο ζήτημα παρενέβη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων η οποία έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Στην επιστολή η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει πως αδυνατούν τα μέλη της να πιστέψουν ότι μπορεί πράγματι να αληθεύουν τα σημερινά δημοσιεύματα για υπαγωγή των εισοδημάτων από μισθώματα σε ενιαία φορολογική κλίμακα από 22 έως και 50%, από 11 - 33% που είναι σήμερα, συν την «έκτακτη» εισφορά +2-8%, χωρίς το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ, χωρίς έκπτωση δαπανών επισκευών, ασφαλίστρων και αποσβέσεων, και με τον ΕΝΦΙΑ να μετατρέπεται άμεσα σε ακόμη δημευτικότερο ΦΑΠ.

«Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα γιατί χωρίς τον παραμικρό διάλογο με την οργάνωσή μας, προχωρείτε σε τέτοιες απαράδεκτες ρυθμίσεις, οι οποίες σαρώνουν τα πάντα και αφαιρούν κάθε ελπίδα και κάθε δυνατότητα στους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», αναφέρει η επιστολή και προσθέτει: «Σας θυμίζουμε και πάλι ότι η αυτοτελής φορολόγηση των μισθωμάτων θεσπίστηκε όχι ως «ρουσφέτι» για τους εκμισθωτές ακινήτων, αλλά για να εξασφαλιστεί η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ».

Στη βάση αυτή η ΠΟΜΙΔΑ ξεκαθαρίζει πως εάν επιμείνει η κυβέρνηση σε υπαγωγή τους σε ενιαία φορολογική κλίμακα με συντελεστές 22-50%, η οποία διπλασιάζει το φορολογικό βάρος των μικροιδιοκτητών και αποτελεί «ωμή καταλήστευσή» τους, ζητά από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει στους εκμισθωτές ακινήτων το «αυτονόητο» αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους οι δαπάνες ασφάλισης, συντήρησης- επισκευής και της επερχόμενης υποχρεωτικής ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων, καθώς και οι αποσβέσεις τους και να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

«Διαφορετικά, εξωθείτε τους φορολογούμενους σε πλήρη εγκατάλειψη των ακινήτων τους, ή σε στροφή προς τη φοροδιαφυγή, ως μόνη σωτηρία τους από το σφυρί του πλειστηριασμού ή την πόρτα της φυλακής, και με βέβαιο αποτέλεσμα ένα πραγματικό δημοσιονομικό Βατερλώ», σημειώνει η επιστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ