ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Σύντομα η τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

Χατζηδάκης: Σύντομα η τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με γοργούς ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή.

Στον τομέα ευθύνης του υπουργείου βρίσκονται σε εξέλιξη επτά προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων: ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΔΔΗΕ, Υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Καβάλας, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ και ΛΑΡΚΟ. Τα δυο τρίτα του συνολικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης συνδέονται με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη ΛΑΡΚΟ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς ένα καθεστώς ειδικής διαχείρισης στη βάση νόμου του 2014. «Θα πρέπει όμως να κάνουμε μια σειρά τροποποιήσεων, διότι το απίστευτο οικονομικό χάος που υπάρχει στη ΛΑΡΚΟ δεν μας διευκολύνει να βρούμε μια νομικά στέρεα λύση. Νομίζω όμως ότι έχουμε καταλήξει και θα φέρουμε τροπολογία με το υπουργείο Οικονομικών για να εκκινήσει η διαδικασία». Ανέφερε.

Στόχος, όπως είπε, είναι να εφαρμοστεί η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 που προβλέπει τον διαχωρισμό των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας και την διεξαγωγή δυο παράλληλων διαγωνισμών την ίδια ημέρα (για τα ορυχεία και για το εργοστάσιο), ώστε να υπάρξει ένας επενδυτής που θα συνάψει νέες συμβάσεις με τους εργαζομένους, αποφασίζοντας ο ίδιους ποιους και πόσους θα πάρει.

Εκτίμησε δε ότι ο επενδυτής «θα προσλάβει τους περισσότερους, λόγω της εμπειρίας που έχουν στην παραγωγή νικελίου».

Για την Υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και ενώ έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2010, δεν έχει προχωρήσει.

Για τον όμιλο ΔΕΠΑ, όπου είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί και για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο υπουργός τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και όσοι αμφιβάλλουν για αυτό, καλό είναι να μετριάσουν την κριτική του διότι η πραγματικότητα θα τους διαψεύσει και πολύ σύντομα μάλιστα».

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, διευκρινίζοντας ότι αποφασίστηκε να εκχωρηθεί το 49% της εταιρείας και όχι μεγαλύτερο ποσοστό, προκειμένου να ενοποιούνται τα αποτελέσματα του ΔΕΔΔΗΕ σε αυτά του μητρικού ομίλου. «Ειδάλλως, τα όποια κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα τα κατέγραφε η ΔΕΗ. Γι' αυτό επιλέξαμε αυτή τη μέθοδο, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις των συμβούλων".

Όσον αφορά στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «η διαδικασία συνεχίζεται, αναζητούμε να βρούμε την κατάλληλη ευκαιρία διότι η συναλλαγή πρέπει να είναι κερδοφόρα για το Δημόσιο».

Για τον ΑΔΜΗΕ, τέλος, ο κ. Χατηδάκης είπε ότι «δεν είμαστε ακόμα σε φάση ανακοινώσεων», αλλά επιβεβαίωσε ότι γίνονται κινήσεις και προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ