ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκαθάριση εν λειτουργία για τη ΛΑΡΚΟ

Εκκαθάριση εν λειτουργία για τη ΛΑΡΚΟ
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η κυβέρνηση θα καταθέτει προς το τέλος της εβδομάδας τροπολογία που θα ανοίγει τον δρόμο για την πτωχευτική διαδικασία της ΛΑΡΚΟ.

Η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας και οφείλει 355 με 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ έχει κηρύξει παύση πληρωμών προς τη δημόσια επιχείρηση, με αποτέλεσμα η τελευταία να έχει κινηθεί νομικά εις βάρος της.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή θα καταθέσουν σε νομοσχέδιο πλαίσιο διατάξεων που θα περιγράφουν και θα ορίζουν την εκκαθάριση εν λειτουργία της βιομηχανίας, αλλά και το σπάσιμο και την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων.

Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ανήγγειλε την κατάθεση της τροπολογίας εντός της εβδομάδας.

«Προσανατολιζόμαστε προς ένα καθεστώς ειδικής διαχείρισης στη βάση νόμου του 2014. Θα πρέπει όμως να κάνουμε μια σειρά τροποποιήσεων, διότι το απίστευτο οικονομικό χάος που υπάρχει στη ΛΑΡΚΟ δεν μας διευκολύνει να βρούμε μια νομικά στέρεα λύση» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Έχουμε καταλήξει και θα φέρουμε τροπολογία με το υπουργείο Οικονομικών για να εκκινήσει η διαδικασία και να εφαρμοστεί η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 που προβλέπει τον διαχωρισμό των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας και τη διεξαγωγή δύο παράλληλων διαγωνισμών την ίδια ημέρα (για τα ορυχεία και για το εργοστάσιο) ώστε να υπάρξει ένας επενδυτής που θα συνάψει νέες συμβάσεις με τους εργαζομένους, αποφασίζοντας ο ίδιος ποιους και πόσους θα πάρει. Τεκμαίρεται ωστόσο ότι θα προσλάβει τους περισσότερους λόγω της εμπειρίας που έχουν στην παραγωγή νικελίου» σημείωσε αναφερόμενος και για το μέλλον των περίπου 1.200 εργαζομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ