ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Vodafone Ελλάδος: Στα 219 εκατ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου

Vodafone Ελλάδος: Στα 219 εκατ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου
ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης κινήθηκαν τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδος κατά το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2019) της εταιρείας με την πελατειακή βάση να παρουσιάζει μία μικρή αύξηση όσον αφορά στους πελάτες ευρυζωνικών συνδέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο όμιλος Vodafone, η ελληνική θυγατρική είδε τα έσοδα από υπηρεσίες της να διαμορφώνονται στα 219 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2019. Η οργανική ανάπτυξη σε ετήσια βάση είναι της τάξεως του 1,9%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα τα έσοδα από υπηρεσίες κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα καθώς το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς ήταν στα 220 εκατ. ευρώ. Πάντως, το ποσοστό της οργανικής ανάπτυξης κατά το γ’ τρίμηνο είναι μικρότερο από εκείνο του β’ τριμήνου που είχε κινηθεί στο 4,4%.

Από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο 9μηνου (Απρίλιος – Δεκέμβριος 2019), η Vodafone Ελλάδος είδε τα έσοδα από υπηρεσίες να παρουσιάζουν οργανική ανάπτυξη της τάξεως του 4,3% καθώς διαμορφώθηκαν στα 674 εκατ. ευρώ έναντι 646 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Vodafone ανακοινώνει πλήρη οικονομικά αποτελέσματα για την ελληνική θυγατρική για το α’ εξάμηνο και για το σύνολο του οικονομικού έτους του.

Όσον αφορά στην πελατειακή βάση, στην κινητή τηλεφωνία ο αριθμός των συνδέσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 ανήλθε στα 4,563 εκατ. έναντι 4,849 εκατ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, μείωση που αποδίδεται και στην εκκαθάριση που γίνεται στις συνδέσεις καρτοκινητής. Αυτός είναι και ο λόγος που το 35,6% είναι συνδρομητές συμβολαίου όταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 ήταν στο 32,6%.

Από την άλλη πλευρά, η Vodafone Ελλάδος είδε τους πελάτες της όσον αφορά στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις να αυξάνονται στις 943 χιλιάδες στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 έναντι 937 χιλιάδων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 και 939 χιλιάδων στο τέλος Δεκεμβρίου 2018. Σημειώνεται ότι, όπως έχουν αναφέρει τα στελέχη της Vodafone Ελλάδος, η πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης της εταιρείας έχει φθάσει πλέον στις 120 χιλιάδες.

Αξιοπρόσεκτη είναι η αύξηση της κίνησης δεδομένων μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Vodafone Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η κίνηση στο γ’ τρίμηνο έφθασε στα 18.329 ΤΒ (+44% σε ετήσια βάση), ενώ στο 9μηνο ήταν στα 62.977 ΤΒ (αύξηση 36%).

Η μέση μηνιαία δαπάνη ανά πελάτη (APRU) παρέμεινε σταθερή στα 9,9 ευρώ, στα συμβόλαια ήταν στα 20,3 ευρώ (από 21 ευρώ) και στα καρτοκινητά ήταν στα ίδια επίπεδα, ήτοι στα 4,5 ευρώ. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι πελάτες της Vodafone έκαναν πολύ μεγαλύτερη χρήση δεδομένων, χωρίς καμία αύξηση του κόστους, ενώ στα συμβόλαια υπήρξε και μείωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ