ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερκαλύφθηκε δέκα φορές το ομόλογο της Alpha Bank

Υπερκαλύφθηκε δέκα φορές το ομόλογο της Alpha Bank
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η χθεσινή έξοδος στις αγορές από την Alpha Bank, η οποία άντλησε μέσω ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο της τάξης του 4,25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση υπερκαλύφθηκε 10 φορές, καθώς οι επενδυτές προσέφεραν περισσότερα από 5,50 δισ. ευρώ στην τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση για ανάληψη ελληνικού ρίσκου, σε συνέχεια της επιτυχημένης πώλησης τίτλων 15ετούς διάρκειας από το Δημόσιο την περασμένη εβδομάδα.

Με τον τρόπο αυτόν ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης κλείνει αυτή την κεφαλαιακή εκκρεμότητα και ενισχύει τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας πριν από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

Ο επικεφαλής της διοίκησης του συστημικού ομίλου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε Παρίσι και Λονδίνο για την παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου για τον μετασχηματισμό, την εξυγίανση και την αύξηση της αποδοτικότητας της τράπεζας έως και το 2022.

Σε αυτές τις επαφές διαπιστώθηκε η δυναμική που έχει δημιουργήσει το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων (Project Galaxy).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης στην Ελλάδα, μέσω της οποίας η τράπεζα με χρήση μέρους του κεφαλαιακού της μαξιλαριού θα περιορίσει τον δείκτη καθυστερήσεων από το 44% κάτω από το 20% μέσα στο 2020 και σε μονοψήφια επίπεδα το 2022. Εκτός από το καθάρισμα του προβληματικού της ενεργητικού, η Alpha Bank θα πετύχει άμεσα σημαντική μείωση κατά τουλάχιστον 50% στο κόστος ρίσκου μετά τη συναλλαγή, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της κερδοφορίας και της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων της. Πηγές από την τράπεζα αναφέρουν πως ήδη για το Galaxy έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι διεθνείς επενδυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ