ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ αγορών στα ελληνικά ομόλογα – Νέο χαμηλό ρεκόρ για το 10ετές

Μπαράζ αγορών στα ελληνικά ομόλογα – Νέο χαμηλό ρεκόρ για το 10ετές
Pixabay

Μπαράζ αγορών στα ελληνικά ομόλογα σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες, οδηγώντας τις αποδόσεις σε νέα ιστορικά.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχωρεί 4,7 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 1,10% ενώ του 5ετούς κινείται κατά 3μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 0,37%. Αυξημένες εμφανίζονται και οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν πως σε αγορές ελληνικών τίτλων προχωρούν JP Morgan, Μorgan Stanley, Pimco, Societe Generale.

Οι χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πως αυξάνονται οι πιθανότητες τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων δίνουν φτερά στα ελληνικά ομόλογα και πλέον η απόδοση του 10ετούς φλερτάρει με το 1%. «Αν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που εφαρμόζουμε σε όλες αυτές τις αγορές, είμαι αρκετά βέβαιη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν και αυτά επιλέξιμα», είπε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Θετικά επιδρά στην ελληνική αγορά ομολόγων και η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές από την Alpha Bank, η οποία άντλησε μέσω ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο της τάξης του 4,25%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε 10 φορές, καθώς οι επενδυτές προσέφεραν περισσότερα από 5,50 δισ. ευρώ στην τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση για ανάληψη ελληνικού ρίσκου, σε συνέχεια της επιτυχημένης πώλησης τίτλων 15ετούς διάρκειας από το Δημόσιο την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μπορεί να κινηθούν χαμηλότερα, λόγω της αυξανόμενης προσδοκίας ότι το ελληνικό αξιόχρεο θα συνεχίσει να βελτιώνεται και είναι πιθανό να κινηθεί προς ένα επίπεδο επενδυτικής διαβάθμισης, το οποίο θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ