ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο συλλεκτικά νομίσματα για τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα

Δύο συλλεκτικά νομίσματα για τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με την κυκλοφορία νομισμάτων που τιμούν την επέτειο της συμπλήρωσης 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας εγκαινιάστηκε χθες το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020 στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την παρουσία του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και της προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2020» Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

«Το νόμισμα ως καθιερωμένη συμφωνημένη μονάδα συναλλαγής αποτελεί ελληνική επινόηση. Είναι λοιπόν εμφανές ότι αυτό το μικρό κομμάτι μετάλλου, εκτός από μέσο συναλλαγής, είναι και φορέας πολιτισμού και ιστορίας. Εκτός από χρηστικό αντικείμενο είναι συχνά και ένα έργο τέχνης με μεγάλη καλλιτεχνική και πολιτιστική αξία» τόνισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του.

Η πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Ετους «Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2020» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, κατά την τοποθέτησή της, χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, σημαντικό έργο το Νομισματικό Πρόγραμμα του 2020, που φέτος τιμά τη μεγάλη επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Μάχη της Σαλαμίνας, υπογραμμίζοντας πως είναι μια εξαιρετική εθνική πρωτοβουλία. Ανέφερε πως τη συγκινεί βαθιά η σκέψη πως η νομισματική τέχνη στην Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μέσο διάδοσης ελληνικών πολιτιστικών αξιών. «Η επέτειος αυτή γίνεται όχημα για την προβολή της ιστορίας της Ελλάδας και του θεμελιώδους ρόλου της στη γένεση και τη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού» τόνισε η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε, μεταξύ άλλων, το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα ελληνικά νομίσματα, τόσο λόγω της θεματολογίας και της ιστορίας που τα συνοδεύει, όσο και λόγω του άρτιου καλλιτεχνικού σχεδιασμού. «Οι Θερμοπύλες της φθιωτικής γης σηματοδοτούν ένα αξεπέραστο παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας», πρόσθεσε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας «το “μολών λαβέ” χαράσσει τον δρόμο της άνευ όρων θυσίας».

Το Νομισματικό Πρόγραμμα υλοποιείται κάθε χρόνο από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος και περιλαμβάνει συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα εμπνευσμένα από σημαντικές επετείους του έτους έκδοσης, από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και τον φυσικό κόσμο. Ο σχεδιασμός και η εκτύπωση των νομισμάτων γίνεται από το Ιδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ