ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 600 εκατ, ευρώ θα αγγίξει το δημοσιονομικό κόστος του προσφυγικού

Τα 600 εκατ, ευρώ θα αγγίξει το δημοσιονομικό κόστος του προσφυγικού
EUROKINISSI

Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το δημοσιονομικό κόστος για την διαχείριση του προσφυγικού από τη χώρα μας ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό αποτελεί το 2,6% της συνολικής επιβάρυνσης των ευρωπαϊκών κρατών.

Την ίδια ώρα, τα 27 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα αγγίξει το 2016 το δημοσιονομικό κόστος για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με προβολές που έχει κάνει η ΕΕ και τα κράτη που υποδέχονται μετανάστες.

Το 38% της επιβάρυνσης, δηλαδή περίπου 10,7 δισ. ευρώ θα το επωμιστεί η Γερμανία, η οποία είναι ο Νο1 προορισμός για τους πρόσφυγες. Το εν λόγω μέγεθος αν και φαντάζει τεράστιο για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε μόλις το 0,35% του γερμανικού ΑΕΠ.

Αμέσως μετά την Γερμανία η χώρα που υφίσταται το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλήγμα είναι η Σουηδία η οποία θα επιβαρυνθεί με 1% του ΑΕΠ της το 2016, ήτοι με συνολικά 4,35 δισ. ευρώ για να υποστηρίξει του αιτούντες άσυλο.

Η Ιταλία είναι η τρίτη χώρα με την μεγαλύτερη επιβάρυνση από το προσφυγικό, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν στα 3,8 δισ. ευρώ το κόστος διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης το 2016. Ακολουθούν η Ολλανδία η οποία εκτιμάται πως θα επιβαρυνθεί με 1,5 δισ. ευρώ και η Δανία που βάσει των εκτιμήσεων θα δαπανήσει 1,4 δισ. ευρώ για το προσφυγικό.

Παραδόξως η Γαλλία είναι η έκτη σε σειρά χώρα βάσει της δημοσιονομικής επιβάρυνσης από το μεταναστευτικό, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν στα 1,2 δισ. ευρώ το βάρος που καλείται να λάβει ο προϋπολογισμός της χώρας για τη διαχείριση των προσφύγων.
Ακολουθούν η Αυστρία που αναμένεται να αναλάβει κόστος 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των αιτούντων άσυλο και η Φινλανδία, για την οποία η δημοσιονομική επίπτωση υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ περίπου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε, τον περασμένο μήνα, στη δημοσιότητα αναλυτική μελέτη για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στην ευρωπαϊκή οικονομία στην οποία διατυπώνει και προτάσεις διαχείρισης του φαινομένου, τόσο ως προς το χειρισμό του δημοσιονομικού κόστους, όσο και ως προς την ενσωμάτωση των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες και στην ταχύτερη δυνατή ένταξή τους στο εργατικό δυναμικό.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή το δημοσιονομικό κόστος της προσφυγικής κρίσης για την περίοδο 2014 -2016 για 19 χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται ως εξής:

AsyIMF

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων σε περιοχές όπως στη Συρία και το Νότιο Σουδάν, ανεβάζοντας τις ροές προσφύγων σε επίπεδα ρεκόρ, που είναι περίπου 50% υψηλότερα από ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ