ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2,4% το 2020 προβλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν

Ανάπτυξη 2,4% το 2020 προβλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν
AP Photo/Yves Logghe

Οριακά υψηλότερα τοποθέτησε τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020 η Ευρωπαΐκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% εφέτος, έναντι 2,3% της προηγούμενης πρόβλεψης που είχε διατυπώσει το φθινόπωρο. Η Επιτροπή διατηρεί σταθερή, στο 2% του ΑΕΠ, την αντίστοιχη εκτίμηση της για την πορεία του ΑΕΠ το 2021.

Με το επιχειρηματικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε προ κρίσης επίπεδα και το διαθέσιμο εισόδημα να αυξάνει, επενδύσεις και κατανάλωση αναμένεται να είναι οι βασικοί οδηγοί της ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη των εξαγωγών εκτιμάται ότι θα παραμείνει θετική, αλλά πιθανότατα θα φρενάρει σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της μέτριας ανάπτυξης στις αγορές και τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε όρους μεριδίων αγοράς.

Η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται, με την ανεργία να υποχωρεί στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019, χαμηλότερα του 18,5% ένα χρόνο νωρίτερα, αν και παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη. Η πρόσφατη αύξηση των εργαζομένων, κατά μέσο όρο 2% σε ετήσια βάση στα πρώτα τρία τρίμηνα, οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των μισθωτών, ενώ ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων μειώθηκε. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να διευρύνεται τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Κομισιόν εκτιμά ότι μετά το 0,5% του 2019 θα υπάρξει ελαφρά άνοδος το 2020 και το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ