Σε νέα ιστορικά χαμηλά το 10ετές ομόλογο
Στο 0,922% διαμορφώθηκε σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, την ίδια στιγμή που μερίδα του διεθνούς Τύπου ανέφερε πως σύντομα τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα καταστούν αρνητικά.
Αν και αυτό μπορεί να είναι υπερβολή, αυτό που είναι γεγονός είναι πως με τους επενδυτές να προεξοφλούν την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας μας σε «επενδυτική βαθμίδα», την συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα επανεπένδυσης ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι τοποθετήσεις στο ελληνικό χρέος είναι πιο εύκολες σε σχέση με το παρελθόν.
Σημειώνεται πως για να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει η ελάχιστη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση που θα της δίνουν οι οίκοι Fitch και Standard & Poor’s να είναι «ΒΒΒ-», η χορηγούμενη από τον οίκο Moody’s διαβάθμιση να είναι «Baa3» και η διαβάθμιση του οίκου DBRS στο «BBB».
Σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά ομόλογα ευνοούνται από συνθήκες που γενικά στρέφουν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους. Η κρίση του κορονοϊού και ο φόβος των επενδυτών πως θα επηρεάσει την κερδοφορία και τις μετοχές διεθνών κολοσσών, οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και ακραία καιρικά οδηγούν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Να σημειωθεί πως μέσα σε αυτό το ευνοϊκό κλίμα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει την επόμενη έξοδο στις αγορές. Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η έκδοση ομολόγων ανά τρίμηνο και η επόμενη έξοδος, αναμένεται προς τον Μάρτιο, ενδεχομένως και τον Απρίλιο. Οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στις αγορές, αλλά και βάσει των συζητήσεων με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.