ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενστάσεις ΣΕΒ για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ενστάσεις ΣΕΒ για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Pixabay

Ενστάσεις προβάλλει ο ΣΕΒ στην προοπτική αύξησης του κατώτατου μισθού παίρνοντας ανοικτά θέση στο κρίσιμο αυτό μέτωπο που αναμένεται να ανοίξει με τις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων στα τέλη του μήνα. Παράλληλα, εξαπολύει βολές και για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως σημειώνει, αυξάνει το έλλειμμα στην κοινωνική ασφάλιση.

Πρόκειται για παρέμβαση του ΣΕΒ στη συζήτηση για τους μισθούς που αρχίζει να «φουντώνει», ενώ σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2020 απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση αναμένεται να εξελιχθεί σε σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για τα εργασιακά θέματα και την οικονομία γενικότερα.

Ο ΣΕΒ καλεί την πολιτεία να επιδείξει σύνεση στην αύξηση του κατώτατου μισθού και φέρνει ως αρνητικό παράδειγμα τη «μαξιμαλιστική πολιτική του 2019». Στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εκδίδει ο ΣΕΒ επισημαίνεται ότι πρέπει «να επιδειχθεί σύνεση από την πολιτεία στην αύξηση του κατώτατου μισθού το 2020, καθώς μια επανάληψη της μαξιμαλιστικής πολιτικής του 2019 θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία».

Όπως υποστηρίζει, οι αυξήσεις μισθών που έγιναν πέρυσι «φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση της απασχόλησης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που επικαλείται ο ΣΕΒ:

«Η ετήσια μεταβολή του μέσου μισθού των εργαζομένων με μερική απασχόληση (καθώς, κατά τεκμήριο, επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού) ανήλθε τον Ιούλιο 2019 σε +9% από +4,7% τον Φεβρουάριο του 2019, όταν σημειώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά +11%. Στην περίπτωση του μέσου μισθωτού (είτε εργάζεται με πλήρη είτε με μερική απασχόληση), η αντίστοιχη ετήσια μεταβολή διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2019 σε +4,6% από +2,2% τον Φεβρουάριο του 2019.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ διαμορφώθηκε σε 951,7 ευρώ το 7μηνο του 2019, έναντι 919,7 ευρώ το 7μηνο του 2018 και 937,6 ευρώ το 7μηνο του 2017.

Αντίθετα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο 7μηνο του 2019 (+281,8 χιλ.) επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2018 (+289,6 χιλ.)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ