ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με σημαντικά θέματα και διευρυμένη ατζέντα το σημερινό Eurogroup

Με σημαντικά θέματα και διευρυμένη ατζέντα το σημερινό Eurogroup
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και ευρύτερα διδάγματα που αντλήθηκαν από τα χρόνια της κρίσης θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Αν και στη σημερινή ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, ωστόσο τα θέματα που θα εξετασθούν στο συμβούλιο είναι ευρύτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Η συνεδρίαση, στην οποία θα μετάσχει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα έχει δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος το Eurogroup αναμένεται αρχικά να διορίσει τον νέο πρόεδρο του EuroWorking Group (EWG) τον Φιλανδό Τόμας Σαρανχέιμο, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Απριλίου 2020, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα Χανς Φαίλμπριφ.

Εν συνεχεία θα γίνει παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ενώ θα παρουσιασθεί από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, η ανακοίνωση της Κομισιόν για την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, εστιάζοντας σε εκείνα τα σημεία που αφορούν στην ευρωζώνη.

Να σημειωθεί πως ορισμένα στοιχεία της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ ισχύουν μόνο για την ευρωζώνη, ιδίως δε οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις του «δίπτυχου» που θεσπίστηκαν το 2013 με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την εξεύρεση λύσεων όσον αφορά στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την ενίσχυση του δημοσιονομικού συντονισμού.

Αμέσως μετά, στο πλαίσιο των θεματικών συζητήσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ, το Eurogroup θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, με έμφαση στη μετάβαση από τη φορολόγηση της εργασίας σε άλλες μορφές φορολόγησης. Η συζήτηση αυτή θα αφορά κυρίως τη μετάβαση από τη φορολογία της εργασίας στην περιβαλλοντική φορολογία.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση του Eurogroup από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τα κύρια πορίσματα της 12ης αποστολής μεταπρογραμματικής εποπτείας στην Ιρλανδία, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου.

Εν συνεχεία το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαικής Επιτροπής, αλλά και το σχέδιο συστάσεων του 2020 που απευθύνονται στην ευρωζώνη, πριν την έγκρισή τους από το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων.

Στις 19:00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, το Eurogroup θα συγκληθεί σε διευρυμένη σύνθεση για το δεύτερο σκέλος της συζήτησης και θα εξετάσει το δημοσιονομικό μέσο για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα (BICC). Το BICC είναι ένα εργαλείο του προϋπολογισμού της ΕΕ που προορίζεται αποκλειστικά για την ευρωζώνη και θα χρηματοδοτεί τις δέσμες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημόσιων επενδύσεων προκειμένου να ενισχυθεί το αναπτυξιακό δυναμικό των οικονομιών της ευρωζώνης και η ανθεκτικότητα του ενιαίου νομίσματος στους οικονομικούς κλυδωνισμούς.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν μια έκθεση προς τους ηγέτες της ΕΕ, η οποία θα αναφέρεται στην ανάγκη, το περιεχόμενο, τις διατυπώσεις και το μέγεθος ενδεχόμενης διακυβερνητικής συμφωνίας για το BICC.

Τέλος, η συνεδρίαση θα κλείσει με συζήτηση για την τραπεζική ένωση. Η Δανία και η Σουηδία εξέδωσαν πρόσφατα εκθέσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της ενδεχόμενης συμμετοχής τους στην τραπεζική ένωση. Για τις εκθέσεις αυτές θα ενημερωθούν αναλυτικά και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ