ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται εξωδικαστικός φορολογικός συμβιβασμός για 10.000 υποθέσεις

Έρχεται εξωδικαστικός φορολογικός συμβιβασμός για 10.000 υποθέσεις
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Διατάξεις που αποσκοπούν στην επιτάχυνση των εξωδικαστικών διαδικασιών για οφειλές στο Δημόσιο, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και στην αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών καταρτίζει την παρούσα περίοδο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες από το υπουργείο Οικονομικών, είναι σε φάση επεξεργασίας από τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, και το επιτελείο του.

Μεταξύ άλλων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δρομολογεί ένα σχέδιο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για 10.000 ανοικτές υποθέσεις με στόχο να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία εφέτος 50 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι μέσα από διαδικασίες διαμεσολάβησης οι οφειλέτες να συμβιβαστούν με το Δημόσιο και να πάψει και όποια η δικαστική εκκρεμότητα.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα συμπεριληφθούν και διατάξεις που θα λειάνουν τις επιπτώσεις από την αναδρομική φορολόγηση 71.000 συνταξιούχων που παρέλειψαν να δηλώσουν το 2014 τα αναδρομικά που έλαβαν τα έτη 2013 και πρωθύστερα.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί διαδικασίες για την διενέργεια καμπάνιας με στόχο την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Πέραν αυτής της δράσης εξετάζονται πρόσθετα κίνητρα για την αύξηση των συναλλαγών με κάρτες που έχουν κάνουν με επιστροφή κεφαλαίου από συναλλαγές σε κλάδους με αυξημένη φοροδιαφυγή, η επαναφορά της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες που πληρώνονται με κάρτες, μεγαλύτερα έπαθλα από τη φορολοταρία, κ.α..

Τέλος, οι εξεταζόμενες παρεμβάσεις για το λαθρεμπόριο θα διευκολύνουν την ΑΑΔΕ στο να εντοπίζει και να παρεμβαίνει σε υποθέσεις λαθρεμπορίας σχετικά με καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ