ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεθοδικότερη η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους

Μεθοδικότερη η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους
ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Μεγάλο βάρος στην αναβάθμιση του υφιστάμενου μηχανισμού αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου, ώστε να μην δημιουργούνται νέα χρέη έχει δώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στη βάση αυτή συνέστησε στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών συντονιστική επιτροπή για την παρακολούθηση της εξέλιξης και τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Η επιτροπή αυτή έχει ως ρόλο την αντιμετώπιση της συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και την υιοθέτηση των συστάσεων που έχει διατυπώσει για το θέμα το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Συγκεκριμένα η ειδική επιτροπή θα προχωρεί:

  • Στην παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων/ενεργειών και οριζόντιων μέτρων (π.χ. δημόσια παρακατάθεση, ενίσχυση φορέων με ανθρώπινο δυναμικό, επιμόρφωση υφιστάμενου προσωπικού κ.λπ.) ανά υποτομέα της Γενικής Κυβέρνησης για τον περιορισμό των υπερήμερων χρεών.
  • Στην υποβολή πρόσθετων προτάσεων και ο συντονισμός της εφαρμογής τους προς επίτευξη των στόχων που απορρέουν από το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
  • Στην καταγραφή των αναγκών των φορέων (π.χ. σε ανθρώπινο δυναμικό ή σε δράσεις επιμόρφωσης) και η κατάθεση σχετικών προτάσεων.
  • Στη διαμόρφωση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου, εφόσον απαιτείται.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, η αποζημίωση των μελών της συντονιστικής επιτροπής για την παρακολούθηση της εξέλιξης και τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, θα ανέρχεται στο ύψος των 50 ευρώ ανά συνεδρίαση για κάθε μέλος και δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το ποσό των 200 ευρώ το μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ