ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών Ευρωζώνης ζητούν οι κεντρικοί τραπεζίτες Γαλλίας και Γερμανίας

Υπουργείο Οικονομικών Ευρωζώνης ζητούν οι κεντρικοί τραπεζίτες Γαλλίας και Γερμανίας
Ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann φαίνεται απασχολημένος μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, στο αποχαιρετιστήριο συμπόσιο για τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νόγιερ (Christian Noyer), που δόθηκε στο Παρίσι, στις 12 Ιανουαρίου 2016. Το συμπόσιο διοργάνωσαν η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας στην οποία ο Νόγιερ προήδρευσε επί δώδεκα συναπτά έτη και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) όπου ο Νόγιερ προήδρευσε από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2015, οπότε και αντικαταστάθηκε από τον Βάιντμαν. Το Συμπόσιο είχε θέμα την αντισυμβατική πολιτική των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, τα μαθήματα από τη νομισματική πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και τα συναφή επιχειρηματικά μοντέλα και χρηματοπιστωτικές πρακτικές για τα οποία η γερμανική ελίτ νιώθει χαμένη στη μετάφραση REUTERS/Philippe Wojazer

Η Eυρωζώνη πρέπει να προωθήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις και ισχυρότερη εμβάθυνση, περιλαμβανομένης της σύστασης υπερυπουργείου Οικονομικών στη ζώνη του ευρώ, για να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτό αναφέρουν σε άρθρο τους οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας, το οποίο δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο (8/2) της Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη στο Σταυροδρόμι», όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη για την ευρωζώνη. Η ΕΚΤ απέτυχε επί τρία συναπτά χρόνια στον στόχο του πληθωρισμού στο 2% και δεν είναι πιθανόν να επιστρέψει για χρόνια σε αυτόν, με δεδομένες τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την υποτονική οικονομική ανάπτυξη, τον χαμηλό δανεισμό και τις χαμηλές αυξήσεις των μισθών στην ευρωζώνη, γράφουν στο άρθρο τους ο Γενς Βάιντμαν (Jens Weidmann), διοικητής της Bundesbank, και ο Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό (François Villeroy de Galhau), διοικητής της Banque de France.

«Αν και η νομισματική πολιτική έχει προσφέρει πολλά στην οικονομία της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη», τονίζουν οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες, αυξάνοντας την πίεση στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi), που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο ανεπανάληπτο πρόγραμμα ποσοτικής χάλαρωση και την παραδοχή ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί από μόνη της να υποκαταστήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση.

«Η Ευρωζώνη έχει ανάγκη από ένα αποφασιστικό πρόγραμμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων, μία φιλόδοξη χρηματοοικονομική και επενδυτική ένωση, καθώς και ένα καλύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής», γράφουν οι Βάιντμαν και ντε Γκαλό. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Η σημερινή ασυμμετρία ανάμεσα στην εθνική κυριαρχία και την κοινοτική αλληλεγγύη αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα της νομισματικής μας ένωσης.

Η ισχυρότερη εμβάθυνση μοιάζει να είναι ο προφανής τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ, διότι αυτό θα ευνοήσει την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για τις οικονομικές πολιτικές των κρατών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης.

Οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες καλούν τους ηγέτες της Ευρωζώνης να κινηθούν υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών, που θα συνεργάζεται με ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο, και να θεσπίσουν ένα ισχυρότερο πολιτικό σώμα σε σχέση με την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), που «θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ