ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σφυροκόπημα» στις αγορές λόγω κοροναϊού – «Βουτιά» 8,36% στο Χ.Α.

«Σφυροκόπημα» στις αγορές λόγω κοροναϊού – «Βουτιά» 8,36% στο Χ.Α.

Έσπασαν τα «φρένα» στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να πραγματοποιεί «βουτιά» 8,36%. Ισχυρές πιέσεις και στις ευρωαγορές, με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να υποχωρεί πάνω από 5%. Πτώση 800 μονάδες για το Dow Jones στη Wall Street. Oι επενδυτές φεύγουν άρον άρον από τα ριψοκίνδυνα assets και στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός.

Σε ό,τι αφορά στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η σημερινή πτώση του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 44 μηνών, ενώ το -10,97% του τραπεζικού δείκτη είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 29 μηνών.

Και στην Ασία τα χρηματιστήρια υποχώρησαν σημαντικά. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας , ο δείκτης Kospi κατέγραψε πτώση 3,87% στις 2.079 μονάδες, 1,62% ο Hang Seng στις 26.866 μονάδες και 2,28% ο ASX στις 7.065 μονάδες, ενώ περιορισμένες είναι οι απώλειες στους κινεζικούς δείκτες, στο 0,28% για τον Shanghai Composite (3.031 μονάδες) και 0,4% για τον CSI (4.132 μονάδες).

Πρόσφατα η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά στο γεγονός πως ο αντίκτυπος του κοροναϊού, όσον αφορά την εταιρική κερδοφορία, είχε υποτιμηθεί στις πρόσφατες αποτιμήσεις των μετοχών, γεγονός που υποδήλωνε ότι η πιθανότητα διόρθωσης των Αγορών ήταν αρκετά υψηλή».

Εν τω μεταξύ η κεντρική τράπεζα της Κίνας επανέλαβε ότι θα λανσάρει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του κοροναϊού. Σημείωσε επίσης ότι θα εφαρμόσει τη συνετή νομισματική της πολιτική με ευέλικτο τρόπο. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα επιτόκια στα δάνεια προς τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν πως οι πιέσεις στα χρηματιστήρια θα συνεχιστούν, αν συνεχιστεί η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού.

Η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος διόρθωσης στις αγορές είναι «υψηλός», καθώς η επίπτωση του κοραναϊού στα κέρδη υποτιμάται από τους επενδυτές. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η ω πτώση μπορεί να φτάσει ως και 10% ή περισσότερο από το πρόσφατο peak.

«Τα χρηματιστήρια δείχνουν ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε βραχυπρόθεσμες καθοδικές εκπλήξεις όσον αφορά την αύξηση κερδών και ενώ μία διαρκής bear market δεν δείχνει πιθανή, μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση φαίνεται πολύ πιο πιθανή», σημείωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer. Στο ίδιο μήκος κύματος Morgan Stanley και Νomura, που μιλούν για οικονομικό Αρμαγεδδώνα λόγω κοροναϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ