ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Ασφαλιστική: Ολιγοήμερη παράταση για τις δεσμευτικές προσφορές

Εθνική Ασφαλιστική: Ολιγοήμερη παράταση για τις δεσμευτικές προσφορές
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Διορία έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι για την Εθνική Ασφαλιστική επενδυτές προκειμένου να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές στους συμβούλους της Εθνικής Τράπεζας.

Αν και μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως στην τελική διαδικασία για την απόκτηση του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής μετέχουν η Fosun, η CVC και το private equity fund, Värde Partners, ωστόσο η Värde φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να μην έχει μετάσχει στα σχετικά management meetings.

Έτσι, η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Φεβρουαρίου. Ο πρόσθετος χρόνος για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών δόθηκε διότι επιδημία του κοροναϊού στάθηκε εμπόδιο στον προγραμματισμό της Fosun, αλλά και διότι η CVC ήθελε να οριστικοποιήσει σχετικά διαδικαστικά ζητήματα.

Η Εθνική Τράπεζα έχει αποτιμήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο 1,06 δισ. ευρώ και επομένως για να μην εγγράψει κεφαλαιακή ζημιά θα πρέπει να δεχθεί προσφορές της τάξης των 848 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό φαίνεται απίθανο και σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η τελική τιμή θα κινηθεί σχεδόν 200 εκατ. ευρώ χαμηλότερα.

Οι διεκδικητές

Ο κινεζικός όμιλος Fosun είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο πολυσχιδείς ομίλους παγκοσμίως με σημαντική παρουσία στην ασφαλιστική αγορά τόσο παγκοσμίως, όσο και στην ευρωζώνη. Έχει υπό διαχείριση κεφάλαια παγκοσμίως 87,5 δισ. ευρώ και ασφάλιστρα 2 δισ. ευρώ! Η Fosun διαθέτει μεταξύ άλλων την αντασφαλιστική εταιρεία Peak Reinsurance, αλλά και την Fidelidade-Companhia de Seguros (Fosun Insurance Portuga) τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλία. Οι Κινέζοι θεωρούνται θεσμικοί επενδυτές, ήτοι επενδυτές που τοποθετούνται σε μακρό ορίζοντα και στηρίζουν και αναπτύσσουν τις επενδύσεις τους και δεν έχουν τη λογική των περιστασιακών funds που αποζητούν βραχυπρόθεσμες αξίες.

Η CVC Capital Partners συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα private equity fund του κόσμου με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 82,5 δισ. δολάρια. Διαθέτει συμμετοχές στην Ελλάδα, μέσω της Hellenic Healthcare Group, που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, πρώην ΙΑΣΩ General και το νοσηλευτήριο Υγεία.

Η CVC Capital Partners έχει εμπειρία σε επενδύσεις σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τις οποίες ωστόσο δεν διατηρεί για πολύ στο χαρτοφυλάκιο της. Σύμφωνα με κύκλους των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, αυτός ο περιορισμένος ορίζοντας επένδυσης καθιστά την CVC Capital Partners λιγότερο ελκυστική για αυτούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως η CVC Capital Partners από κοινού με το Apollo fund απέκτησαν τον Οκτώβριο του 2010 την Brit Insurance Ltd για 888 εκατ. λίρες. Τον Ιούνιο του 2012 πούλησαν τις βρετανικές δραστηριότητες της Brit στην καναδική Fairfax Financial και τον Φεβρουάριο του 2015 το σύνολο της συμμετοχής τους, αποεπενδύοντας πλήρως από την Brit Insurance.

CVC και Fairfax έχουν συνεργαστεί ξανά. Το Δεκέμβριο του 2012 η Fairfax Financial Holdings είχε πωλήσει στη CVC Capital Partners την ασφαλιστική Cunningham Lindsey για 270 εκατ. δολάρια. Η CVC Capital Partners αποεπένδυσε το Δεκέμβριο του 2017 πουλώντας την Cunningham Lindsey στην Sedgwick Claims Management Services Inc.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ