ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζικές ρευστοποιήσεις σε ελληνικές μετοχές και ομολόγα υπό το φόβο του κοροναϊού

Μαζικές ρευστοποιήσεις σε ελληνικές μετοχές και ομολόγα υπό το φόβο του κοροναϊού
Φωτογραφία Αρχείου ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Με αρνητικό πρόσημο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Πιέσεις ασκούνται και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς χρεογράφου να σημειώνει άνοδο.

Οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά είναι «εισαγόμενες», ήτοι ακολουθούν τις ρευστοποιήσεις που πλήττουν την Wall Street και τις μεγάλες ευρωπαϊκές κα ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές.

Η ρηχότητα της ελληνικής αγοράς και το γεγονός ότι οι εγχώριοι επενδυτές δεν μπορούν να ανακόψουν με αγορές τις πωλήσεις των ξένων καθιστούν μεγαλύτερες τις διακυμάνσεις στο ΧΑΑ.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, εάν ο Γενικός Δείκτης Τιμών χάσει τις 800 μονάδες η επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στις 785 μονάδες.

Οι επενδυτές ανησυχούν πως ο κοροναϊός μπορεί να θέσει εμπόδια και κινδύνους στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Η διαφαινόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η μικρότερες εμπορικές ροές και κυρίως οι λιγότερες τουριστικές αφίξεις είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που φαίνονται με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, δεν είναι μόνον αυτές.

Σε μια χρονιά που το Ελληνικό Δημόσιο αποσκοπεί στο να χαμηλώσει το κόστος δανεισμού της χώρας με καλά μελετημένες εξόδους στις αγορές, η αναταραχή που προκαλεί ο κοροναϊός επηρεάζει το σχεδιασμό αυτό.

Η σημερινή κίνηση του spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς με το αντίστοιχο γερμανικό, δείχνει πως οι επενδυτές φοβούνται.

Το spread διευρύνεται σήμερα στις 158 μονάδες βάσης, ήτοι 21 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Το δε ελληνικό δεκαετές ομόλογο καταγράφει σήμερα μεγάλη διακύμανση, χαρακτηριστική της νευρικότητας των επενδυτών. Έτσι, η απόδοση του είναι στο 1,31%, κατά 6,39% υψηλότερα σε σχέση με χθες.

Η κίνηση αυτή δείχνει πως οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη «συμπαγή πίστη» στα ελληνικά χρεόγραφα. Και εάν η ανησυχία για επέκταση του κοροναϊού στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο επιβεβαιωθεί, τότε είναι πολύ πιθανό η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου που ετοίμαζε η Ελλάδα για τον Μάρτιο να μην γίνει στις πλέον ιδανικές συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ