ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν
INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Την εκτίμηση ότι η 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει τη θετική αξιολόγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκφράζει με δήλωσή του, ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ικανοποιημένος από την αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι «απαιτείται ένταση των προσπαθειών, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενδογενείς και εξωγενείς κινδύνους, να πετύχουμε διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλές θέσεις απασχόλησης και να τονώσουμε, περαιτέρω, την κοινωνική συνοχή».

Κομισιόν: Βελτιώνεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - Τα δύο σενάρια για την εξέλιξη του χρέους

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του κ. Σταϊκούρα:

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.

Είναι η 2η σχετική Έκθεση επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Η παρούσα Έκθεση, σε συνέχεια της προηγούμενης, ενισχύει τη θετική αξιολόγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, υψηλότερους από τις προηγούμενες προβλέψεις, σχεδόν διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Προβλέπει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και συρρίκνωση της ανεργίας.

Ενσωματώνει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, τη μείωση των «κόκκινων δανείων».

Αποτυπώνει τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Αναδεικνύει τη βούληση της Κυβέρνησης, μέσα από την κατάρτιση και υλοποίηση του δικού της εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, να καλύψει το σημαντικό επενδυτικό κενό της χώρας.

Καταγράφει τις κυβερνητικές επιλογές για περαιτέρω μειώσεις φόρων (εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ), εκτός Προϋπολογισμού, εντός του 2020, ως απόρροια της καλής εκτέλεσής του.

Παρουσιάζει τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυβέρνηση για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, για εφέτος και τα επόμενα έτη, και θέτει τα χρονικά ορόσημα λήψης σχετικών αποφάσεων.

Για την αξιολόγηση αυτή, ως Υπουργός Οικονομικών, εκφράζω, χωρίς περιττές θριαμβολογίες, την ικανοποίησή μου.

Συγχρόνως εκφράζω και τις ευχαριστίες μου προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την ουσιαστική συμβολή τους σε αυτή την ανοδική τροχιά της οικονομίας και της χώρας.

Οι προσπάθειες όλων μας φέρνουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία αναγνωρίζονται.

Απαιτείται ένταση των προσπαθειών, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενδογενείς και εξωγενείς κινδύνους, να πετύχουμε διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλές θέσεις απασχόλησης και να τονώσουμε, περαιτέρω, την κοινωνική συνοχή.

Οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν την ισχυροποίηση της οικονομίας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της Ελλάδας».

Η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας

Η πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την Κομισιόν, συμπεραίνει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των συγκεκριμένων δεσμεύσεών της για μεταρρυθμίσεις.

«Τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση θα δώσουν τη δυνατότητα για ολοκλήρωση των δεσμεύσεων αυτών εγκαίρως για την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2020», τονίζεται σχετικά.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δέκα συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναμένονταν μέχρι το τέλος του 2019 περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της αποδοτικότητας του ελληνικού δημόσιου τομέα, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, στην προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Οι αρχές ολοκλήρωσαν ή πρόκειται σύντομα να ολοκληρώσουν κάποιες από τις βασικές δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων οι μεταρρυθμίσεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων ή τα ψηφιακά οργανωτικά σχήματα για τον δημόσιο τομέα, τα οποία αποτελούν μέρος της Στρατηγικής Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού», αναφέρει η έκθεση. Ακόμη τονίζει πως τα χρονοδιαγράμματα για την εκτέλεση άλλων βασικών συγκεκριμένων δεσμεύσεων έχουν προσαρμοστεί λόγω της πολυπλοκότητας των σχεδίων ή των κληρονομημένων καθυστερήσεων. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, με τη το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης ή την ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων.

«Οι αρχές παροτρύνονται να υποβάλουν συμπληρωματικά μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν επαρκή μεταρρυθμιστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις όπου προσαρμόστηκαν τα χρονοδιαγράμματα, όπως στους τομείς της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών ή του ρυθμιστικού φόρτου για τις επιχειρήσεις», αναφέρει η έκθεση.

Αναφορικά με την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων αναφέρεται πως αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και σημειώνεται πρόοδος σε ορισμένες συναλλαγές του Σχεδίου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων, ενώ η εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης έχει καθυστερήσει.

Όσον αφορά στις δεσμεύσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, τονίζεται πως εξακολουθεί να σημειώνεται κάποια πρόοδος όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τον καθαρισμό του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να δοθεί σημαντική προτεραιότητα και να επιταχυνθούν ορισμένες σημαντικές δράσεις. Ειδικότερα, η εκκαθάριση των συσσωρευμένων υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών έχει καθυστερήσει και η πρόοδος στην αντιμετώπιση των εμποδίων για την επιτυχία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών παραμένει περιορισμένη.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις εστίασε σήμερα από τις Βρυξέλλες στις θετικές αναφορές που περιλαμβάνει η πέμπτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδος, αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε έως τώρα τα συμπεφωνημένα, ωστόσο υπογράμμισε πως η Επιτροπή αναμένει πως εγκαίρως θα υιοθετηθούν και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της έκτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.

Ο Αντιπρόεδρος τη Κομισιόν, παρουσιάζοντας σήμερα την πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών για την Ελλάδα ανέφερε πως τον Ιούνιο και στη βάση της έκτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος θα εξετάσει το Eurogroup το ελληνικό αίτημα για χρήση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SMPs) για επενδυτικούς σκοπούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ