ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος: Επανεξέταση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών μετά από τρία χρόνια

Κατρούγκαλος: Επανεξέταση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών μετά από τρία χρόνια
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επανεξέταση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών μετά από τρία χρόνια υποσχέθηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, παρουσιάζοντας επιμέρους βελτιώσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Με τη νέα πρόταση η οποία καθορίζει οροφή στις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των επαγγελματιών και μεταβατικό στάδιο για την αύξηση των εισφορών στα επίπεδα που θα καθοριστούν, η κυβέρνηση επιδιώκει το συμβιβασμό με τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προτείνει μια μεταβατική περίοδο τριών ετών κατά την οποία οι νέες εισφορές θα έχουν μείωση που ξεκινά από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε πρόσθετα 1.000 ευρώ εισοδήματος. Η έκπτωση αφορά στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης (κύρια σύνταξη, επικουρικό, υγεία, εφάπαξ κ.τλ.). Ενδεικτικά , η έκπτωση θα είναι 40% για όσους έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ και 30% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Ο κ. Κατρούγκαλος εστιάζοντας στις βελτιωτικές και μεταβατικές προτάσεις του υπουργείου είπε τα εξής: «Για τις ευάλωτες κατηγορίες από την αρχή ο νόμος προέβλεπε ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, όσοι εργάζονται με μπλοκάκια, θα καταβάλουν το 6,5% των εισφορών και οι εργοδότες τους το υπόλοιπο. Ειδικά, για τους νέους επιστήμονες, ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τους επιστημονικούς συλλόγους, ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα, γιατί αποτελεί εθνικό σκοπό να σταματήσει το brain drain και να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο τους.Γι' αυτούς, λοιπόν, για τα πρώτα πέντε χρόνια από την έναρξη του επαγγέλματος, θα ισχύει ειδική ασφαλιστική κλάση, ίδια για αυτή των αγροτών: Θα καταβάλουν 786 ευρώ το χρόνο για τα πρώτα δύο έτη και 954 για τα άλλα τρία για την κύρια σύνταξη. Όσοι απ' αυτούς είναι σε αναστολή άσκησης του επαγγέλματος, θα μπορούν, με αίτησή τους, να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής κάθε εισφοράς».

«Είχαμε πει από την αρχή ότι η ουσία της μεταρρύθμισης σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες έγκειται στο ότι υπολογίζουμε πια τις εισφορές τους στο πραγματικό εισόδημα χωρίς να αυξήσουμε τα ποσοστά και σε εφαρμογή των δύο βασικών κανόνων της μεταρρύθμισης, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος και προσέθεσε: «Στο τέλος της τριετίας θα επανεξεταστούν οι εισφορές γιατί είναι υψηλές σήμερα, αλλά δεν μπορούν να μειωθούν, γιατί αν τις μειώσουμε δεν θα πληρώνονται οι υφιστάμενες συντάξεις».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι με βάση το σχέδιό του θα υπάρξουν οφέλη για τα 2/3 των ελεύθερων επαγγελματιών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, αναφέρθηκε ότι και άλλες προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τους συλλόγους των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζονται θετικά, όπως π.χ. η πρόταση όσοι έχουν συμπληρώσει δικαίωμα πλήρους σύνταξης, να μπορούν, με αίτησή τους, να παραμένουν ασφαλισμένοι, καταβάλλοντας μειωμένες εισφορές που δεν θα προσαυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης της μελλοντικής τους σύνταξης ή η πρόταση εφάπαξ και επικουρική να χορηγούνται από επαγγελματικά ή αλληλοβοηθητικά ταμεία ανά κλάδο, ώστε να μειωθεί η σχετική υποχρεωτική ασφαλιστική επιβάρυνση («προφανώς, λαμβάνοντας πλήρη μέριμνα για την καταβολή των συντάξεων των νυν επικουρικών συνταξιούχων).

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προβλέπει σχετικά με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών ότι από 1.1.2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Η κατώτατη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά αντιστοιχεί στο 20% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη».

Η βασική διαφοροποίηση του νέου συστήματος, όπως τόνισε ο υπουργός, έγκειται όχι στα ποσοστά των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, αλλά στη βάση υπολογισμού τους, που δεν είναι πλέον εισόδημα εικονικών κλάσεων, που αυξανόταν ανάλογα με τα έτη στο επάγγελμα, αλλά το πραγματικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, «τα ποσοστά δε αυτά είναι τα ίδια με τα ποσοστά των μισθωτών, όπως πρέπει να γίνεται σε ένα ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρχουν μεταβιβάσεις από τον κλάδο που έχει μεγαλύτερο συντελεστή σε αυτόν που έχει μικρότερο, με άλλα λόγια επιχορήγηση της σύνταξης των αυτοαπασχολούμενων από τους μισθωτούς. Όπου δεν υπάρχει άλλη ασφαλιστική επιβάρυνση, δηλαδή εισφορά για επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ, ο νέος τρόπος υπολογισμού καταλήγει σε μικρότερες εισφορές για όλους όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο, που είναι η μεγάλη πλειονότητα. Μόνο το 11% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ».

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η βιωσιμότητα του ΕΤΑΑ είναι οριακή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος σύνταξης του ταμείου Νομικών το 2015 παρουσίασε έλλειμμα 68 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε με επιχορήγηση από τον ΑΚΑΓΕ κατά 40 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό 28 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του, ενώ ο κλάδος σύνταξης του ΤΣΑΥ είχε 53 εκατομμύρια έλλειμμα, που καλύφθηκε από τα αποθεματικά του.

Τέλ,ος, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε συζήτηση και σε κάθε άλλη δημιουργική πρόταση, με προϋπόθεση να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές της μεταρρύθμισης, η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη. «Μου προξενεί εντύπωση η αποχή από το διάλογο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ