ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεντένο για κοροναϊο: Η Ευρωζώνη έτοιμη να δράσει

Σεντένο για κοροναϊο: Η Ευρωζώνη έτοιμη να δράσει
AP Photo/Francisco Seco

Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνη πρέπει να είναι προετοιμασμένα να ενεργήσουν με συντονισμένο τρόπο εάν η επιδημία του κοροναϊού αποδειχθεί κάτι περισσότερο από ένα προσωρινό σοκ για την «ανθεκτική» οικονομία του μπλοκ, δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο.

Ο Σεντένο, που είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι η προτεραιότητα είναι να υπάρξει πρόνοια για όσους επηρεάζονται και να καταβληθούν προσπάθειες να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, αλλά και ότι οι υπουργοί είναι σε συνεχή επικοινωνία για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία.

«Είναι ο νέος κίνδυνος και προφανώς ένας καθοδικός κίνδυνος για τις οικονομίες μας», δήλωσε σήμερα ο Σεντένο σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Φαίνεται ότι πρόκειται να είναι προσωρινός, αλλά ο αντίκτυπος είναι εκεί, και… χρειαζόμαστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας στην περίπτωση που αυτό γίνει ένα πιο παγκόσμιο σενάριο», δήλωσε.

Ο Σεντένο δήλωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης «αποδείχθηκε αρκετά ανθεκτική τα τελευταία δύο-τρία χρόνια σε μια αλληλουχία κινδύνων και αβεβαιοτήτων», προσθέτοντας:

«Όλοι ανέμεναν κάποια ανάκαμψη της οικονομίας, και ο κοροναϊός είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και έτοιμοι να δράσουμε εάν χρειαστεί».

Ο συντονισμός είναι κρίσιμης σημασίας, δήλωσε, ακόμα και αν η πρώτη ενέργεια είναι σε εθνικό επίπεδο. Θα μπορούσε να δοθεί βοήθεια στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο, δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθείται στενά η τουριστική περίοδος του Πάσχα.

«Είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε εάν αυτό γίνει ένα λιγότερο προσωρινό γεγονός», δήλωσε ο Σεντένο. «Γι’ αυτό είναι φτιαγμένοι οι κανόνες, για να προσαρμοζόμαστε σε αυτού του είδους τα γεγονότα, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο αρνητικά και επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ