ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σενάρια «απόκρουσης» των οικονομικών συνεπειών του κοροναϊού εξετάζει η κυβέρνηση

Σενάρια «απόκρουσης» των οικονομικών συνεπειών του κοροναϊού εξετάζει η κυβέρνηση
ΙΝΤΙΜΕ

Η ελληνική οικονομία ήδη δέχεται τους πρώτους κραδασμούς από την εξάπλωση του κοροναϊού και η κυβέρνηση καταρτίζει σενάρια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι η εμφανής αδυναμία του εθνικού συστήματος υγείας να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος ασθενών που ενδεχομένως να νοσήσουν από τον ιό.

Κλάδοι όπως είναι ο τουρισμός, η κρουαζιέρα και η οικοδομή με μεγάλη συνεισφορά στον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, έχουν αρχίσει να επηρεάζονται. Ο «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση είναι μεγάλος αφού έχει επενδύσει σε αυτούς τους τομείς για να κερδίσει το στοίχημα για ανάπτυξη 2,8% το 2020 και πάνω από 3,5% το 2021.

Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασαν εναλλακτικά σενάρια και κατατέθηκαν προτεινόμενα μέτρα για κάθε σενάριο, για την αγορά εργασίας και για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Όπως ξεκαθαρίσθηκε, οι όποιες ενισχύσεις προς επιχειρήσεις και κλάδους της οικονομίας θα συνδέονται με την προϋπόθεση διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους εταίρους μας της ΕΕ προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες. Ο δε κ. Σκυλακάκης έχει αναλάβει τον συντονισμό των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ