ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Εξ αποστάσεως και σε «virtual» μορφή η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ

Κορωνοϊός: Εξ αποστάσεως και σε «virtual» μορφή η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ
IMF

Σε εικονική μορφή (virtual format) θα διεξαχθεί τον Απρίλιο η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας λόγω του κορωνοϊού.

Η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ δεν θα ακυρωθεί. Θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικά, μέσω broadcasting από την έδρα του Ταμείου. Οι δε αντιπρόσωποι των διαφόρων κρατών και οργανισμών δεν θα παραστούν αυτοπροσώπως στις συναντήσεις, με την πιθανή εξαίρεση ενός μικρού αριθμού αντιπροσώπων που θα συμμετέχουν σε επίσημες συναντήσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα είχαν προχωρήσει σε παρόμοια έκτακτα μέτρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον - μεταθέτοντας και μεταφέροντας τις συναντήσεις σε άλλη τοποθεσία.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο Ντέιβιντ Μαλπάς, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξέδωσαν σήμερα κοινή ανακοίνωση με την οποία ανακοίνωσαν την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής της Συνόδου.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Όπως οι υπόλοιποι σε όλο τον κόσμο, έχουμε βαθιά ανησυχία για την εξελισσόμενη κατάσταση του κορωνοϊου και την ανθρώπινη τραγωδία που την περιβάλλει. Δεδομένων των αυξανόμενων ανησυχιών για την υγεία που σχετίζονται με τον ιό, οι Διοικήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και τα εκτελεστικά τους συμβούλια συμφώνησαν να εφαρμόσουν κοινό σχέδιο για την προσαρμογή της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας 2020 σε εικονική μορφή (virtual format). Στόχος μας είναι να υπηρετούμε αποτελεσματικά τα μέλη μας, διασφαλίζοντας παράλληλα την υγεία και την ασφάλεια των συμμετεχόντων και του προσωπικού κατά τη διεξαγωγή της Εαρινής Συνόδου.

Εξακολουθούμε να είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διατήρηση ενός παραγωγικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς και θα αξιοποιήσουμε τις ικανότητές μας στον τομέα της πληροφορικής και της εικονικής σύνδεσης, ώστε να διεξάγουμε τις βασικές μας διαβουλεύσεις. Θα συνεχίσουμε επίσης να μοιραζόμαστε τις αναλύσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Με αυτή την προσαρμοσμένη μορφή, είμαστε βέβαιοι ότι οι χώρες μέλη μας θα μπορέσουν σε αυτές τις Εαρινές Συναντήσεις να εμπλακούν αποτελεσματικά στην επίλυση των πιεστικών παγκόσμιων οικονομικών ζητημάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ