ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέματα εποπτείας των τραπεζών εξέτασαν Νουί και Τσακαλώτος

Θέματα εποπτείας των τραπεζών εξέτασαν Νουί και Τσακαλώτος
Η επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέματα εποπτείας των ελληνικών τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών δεν αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης και η κ. Νουί δεν έθεσε ενστάσεις για πτυχές του πρόσφατου νόμου για το ΤΧΣ και ειδικά για την αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων, όπως κάποιοι είχαν σπεύσει να προαναγγείλουν.

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να θεσπιστεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με ένα εξωτερικό σύμβουλο πρόγραμμα για την αξιολόγηση των Διοικήσεων των τραπεζών και την αντικατάσταση των μελών που δεν πληρούν τα κριτήρια.

Ενδεικτικά ο νόμος αναφέρει αναφορικά με την αξιολόγηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, πως θα πρέπει να πληρούνται τα εξής:

  • Το μέλος θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δεκαετή διεθνή εμπειρία, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία έτη ως μέλους διοικητικού συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος (η ανωτέρω διεθνής εμπειρία θα πρέπει να είναι σε διευθυντικό επίπεδο και να έχει αποκτηθεί στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή της διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού).
  • Το μέλος δεν θα πρέπει να έχει διατελέσει κατά τα τελευταία πέντε έτη σε ανώτατες πολιτικές ή διοικητικές θέσεις του δημοσίου, όπως Πρόεδρος Δημοκρατίας ή της Κυβέρνησης, υψηλόβαθμα πολιτικά, κυβερνητικά, κομματικά, δικαστικά, στρατιωτικά στελέχη, ή διευθυντικά στελέχη κρατικών επιχειρήσεων.
  • Το μέλος πρέπει να γνωστοποιήσει όλες τις οικονομικές σχέσεις του με την τράπεζα πριν από το διορισμό του.

Το θέμα των προβλέψεων του εν λόγω νόμου που φέρνει τα πάνω κάτω στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων πολλών τραπεζών εξετάσθηκε και σε συνάντηση της κ. Νουί με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με την επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας να ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο νομο.

Η ίδια έθεσε τις πέντε βασικές προτεραιότητες του SSM, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες του κάθε ιδρύματος και οι οποίες σχετίζονται με ένα εύρωστο επιχειρηματικό μοντέλο και κερδοφορία, σωστή διαχείριση του πιστωτικού κίνδυνου, κεφαλαιακή επάρκεια, καλή ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και επαρκή ρευστότητα, θέμα για το οποίο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως εξαρτώμενο από την ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ