ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kατατίθενται οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική

Kατατίθενται οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σήμερα εκτός απροόπτου θα λάβει η Εθνική Τράπεζα τις δεσμευτικές προσφορές για τη θυγατρική της, Εθνική Ασφαλιστική.

Τα φαβορί για την Εθνική Ασφαλιστική είναι η Fosun και η CVC Capital Partners, ενώ η Varde Partners είναι πιθανό να μη συμμετάσχει στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θέλει να ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα η συμφωνία μεταβίβασης του 80% των μετοχών της θυγατρικής, καθώς ενδεχόμενη ζημιά που θα προκύψει θα συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα χρήσης του 2019, που θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Βάσει της κερδοφορίας της τράπεζας υπάρχουν περιθώρια για να καλύψουν τη σχετική χασούρα. Έτσι, το 2020 θα είναι καθαρό από υποαξίες λόγω του πλάνου μετασχηματισμού του ομίλου και όλο το βάρος θα πέσει στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων της τράπεζας.

Οι διεκδικητές

Ο κινεζικός όμιλος Fosun είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο πολυσχιδείς ομίλους παγκοσμίως με σημαντική παρουσία στην ασφαλιστική αγορά τόσο παγκοσμίως, όσο και στην ευρωζώνη. Έχει υπό διαχείριση κεφάλαια παγκοσμίως 87,5 δισ. ευρώ και ασφάλιστρα 2 δισ. ευρώ!

Η Fosun διαθέτει μεταξύ άλλων την αντασφαλιστική εταιρεία Peak Reinsurance, αλλά και την Fidelidade-Companhia de Seguros (Fosun Insurance Portuga) τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλία. Οι Κινέζοι θεωρούνται θεσμικοί επενδυτές, ήτοι επενδυτές που τοποθετούνται σε μακρό ορίζοντα και στηρίζουν και αναπτύσσουν τις επενδύσεις τους και δεν έχουν τη λογική των περιστασιακών funds που αποζητούν βραχυπρόθεσμες αξίες.

Η CVC Capital Partners συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα private equity fund του κόσμου με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 82,5 δισ. δολάρια. Διαθέτει συμμετοχές στην Ελλάδα, μέσω της Hellenic Healthcare Group, που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, πρώην ΙΑΣΩ General και το νοσηλευτήριο Υγεία.

Η CVC Capital Partners έχει εμπειρία σε επενδύσεις σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τις οποίες ωστόσο δεν διατηρεί για πολύ στο χαρτοφυλάκιο της. Σύμφωνα με κύκλους των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, αυτός ο περιορισμένος ορίζοντας επένδυσης καθιστά την CVC Capital Partners λιγότερο ελκυστική για αυτούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως η CVC Capital Partners από κοινού με το Apollo fund απέκτησαν τον Οκτώβριο του 2010 την Brit Insurance Ltd για 888 εκατ. λίρες. Τον Ιούνιο του 2012 πούλησαν τις βρετανικές δραστηριότητες της Brit στην καναδική Fairfax Financial και τον Φεβρουάριο του 2015 το σύνολο της συμμετοχής τους, αποεπενδύοντας πλήρως από την Brit Insurance.

CVC και Fairfax έχουν συνεργαστεί ξανά. Το Δεκέμβριο του 2012 η Fairfax Financial Holdings είχε πωλήσει στη CVC Capital Partners την ασφαλιστική Cunningham Lindsey για 270 εκατ. δολάρια. Η CVC Capital Partners αποεπένδυσε το Δεκέμβριο του 2017 πουλώντας την Cunningham Lindsey στην Sedgwick Claims Management Services Inc.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ