ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τράπεζες στο επίκεντρο της συνάντησης Ρέγκλινγκ - Ζαββού

Οι τράπεζες στο επίκεντρο της συνάντησης Ρέγκλινγκ - Ζαββού
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ είχε το απόγευμα ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός. Στη συνάντηση μετείχε και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ESM για την Ελλάδα Πάολο Φιορέτι.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής» και στις δράσεις του υπουργείου ώστε αφ'ενός μεν να συσταθεί άμεσα η επιτροπή παρακολούθησης, και αφ'ετέρου να λειτουργήσει η αγορά των servicers, η οποία υπολογίζεται να ανέλθει στο ύψος των 100 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι το υπουργείο έχει δεχθεί τις πρώτες αιτήσεις και πως όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα συνδεθούν με το σχήμα το τρέχον έτος.

Στην συνέχεια ο κ. Ζαββός ενημέρωσε τον κ. Ρέγκλινγκ για το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών για την μεταρρύθμιση της Κεφαλαιαγοράς, το οποίο αποβλέπει στη θωράκιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και στην προαγωγή της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών, με στόχο να καταστεί σύντομα η Ελλάδα περιφερειακός πόλος χρηματιστηριακών υπηρεσιών.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ενημερώθηκε και για τις εντατικές προσπάθειες για την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου αφερεγγυότητας, ούτως ώστε αυτό να αποτελέσει μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις, αλλά και τους ιδιώτες.

Τέλος, η συζήτηση περιστράφηκε και στα τρέχοντα θέματα των διαδικασιών για την προώθηση της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης Κεφαλαιαγορών και ιδιαίτερα στην πράσινη χρηματοδότηση και τις χρήσεις του Fintech. Συζητήθηκε επίσης η πορεία ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενωσης.

Ο κ. Ρέκγλινγκ χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης. Οι δύο άνδρες τόνισαν την πολύ καλή συνεργασία των δύο πλευρών, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον ρόλο και την ενδυνάμωση του ESM.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θα συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ