ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό δεν ικανοποίει επιστήμονες και επαγγελματίες

Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό δεν ικανοποίει επιστήμονες και επαγγελματίες
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα άκρα φθάνει η κόντρα κυβέρνησης και επιστημονικών φορέων - ελεύθερων επαγγελματιών για το νέο ασφαλιστικό. Οι επιστημονικοί φορείς παραμένουν ανυποχώρητοι παρά τη βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ζητούν απόσυρση της πρότασης της κυβέρνησης.

Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου προβλέπει για την περίοδο 2017-2019 τις ακόλουθες διορθώσεις ως προς τον τρόπο επιβολής της διπλής εισφοράς 27% (20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης +7% για την Υγεία) στο εισόδημα των επαγγελματιών και επιστημόνων:

  • Έκπτωση 50% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
  • Έκπτωση 40% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
  • Έκπτωση 30% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Πάντως παρά τις εκπτώσεις οι μειώσεις στο εισόδημα των επιστημόνων (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) παραμένουν υψηλές. Ενδεικτικά οι μειώσεις αυτές φτάνουν έως και το 34% και πλήττουν κυρίως όσους δηλώνουν εισόδημα 50.000-60.000 ευρώ ετησίως. Αντίθετα όσοι δηλώνουν έως 10.000 ευρώ θα έχουν όφελος 36%.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμβάλλει στην εκτόνωση των κινητοποιήσεων ελλείψει συμφωνίας με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό. Όπως αναφέρουν το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν έχει πάρει το πράσινο φως των δανειστών, συνεπώς όποιες αλλαγές και αν πει ότι θα κάνει η κυβέρνηση στον αέρα.

Τονίζεται ότι τα μεγάλα ζητήματα που θα συζητηθούν στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς για το νέο Ασφαλιστικό εντός του Φεβρουαρίου είναι τα εξής:

-Η αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα (1 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζομένους) για μία τριετία. Εάν οι δανειστές απορρίψουν κάτι τέτοιο, ανοίγει ο δρόμος για περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

-Το ύψος της εθνικής σύνταξης αλλά και πότε θα καταβάλλεται. Η κυβέρνηση επιμένει στη χορήγηση 384 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης και οι δανειστές ζητούν να μπουν εισοδηματικά κριτήρια ή να μειωθεί το ποσό για 15 έτη ασφάλισης.

-Τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι με την ελληνική πρόταση, όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια (15-20) ευνοούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ