ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Το «κραχ», ο πόλεμος Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας και το «χαστούκι» στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Το «κραχ», ο πόλεμος Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας και το «χαστούκι» στις ΗΠΑ
(AP Photo/Richard Drew)

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Εκτός από την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού που αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης, τα τελευταία 24ωρα προστέθηκε και ο πόλεμος Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας με επίκεντρο το πετρέλαιο.

Η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα την κόντρα με τη Ρωσία, ξεκινώντας ουσιαστικά για δεύτερη φορά πετρελαϊκό πόλεμο μετά τον Νοέμβριο του 2014.

Όλα ξεκίνησαν μετά την κατάρρευση των συνομιλιών των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC στις 6 Μαρτίου, όταν η Ρωσία αντιτάχθηκε στην επιδίωξη της Σαουδικής Αραβίας για περικοπές παραγωγής πετρελαίου έως 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, ύστερα από διαβουλεύσεις με το Κρεμλίνο, προσήλθε την στη σύνοδο της Βιέννης για να ενημερώσει ότι η Μόσχα δεν δέχεται την πρόταση για νέα μείωση παραγωγής, καθώς θεωρεί ότι η κάμψη των τιμών του πετρελαίου θα φέρει πίεση στους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να μειώσουν την παραγωγή τους και, έτσι, η αγορά θα ισορροπήσει βαθμιαία, παρά τη μεγάλη πτώση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η επιδημία του COVID-19. Για τις ΗΠΑ η εξέλιξη σημαίνει σαφώς φθηνότερη βενζίνη, αλλά και αιμορραγία στον διόλου ευκαταφρόνητο για το ΑΕΠ κλάδο ορυκτών καυσίμων.

Μετά τη σύνοδο, η κρατική εταιρία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, έθεσε σε εφαρμογή πρωτοφανείς εκπτώσεις, προσφέροντας τιμές έως και 10,25 δολάρια το βαρέλι κάτω από το δείκτη αναφοράς Brent και μειώνοντας την τιμολόγηση του Απριλίου 2020 για το ακατέργαστο πετρέλαιο στην Ασία κατά 4 με 6 δολάρια το βαρέλι.

Αντίθετα, το ρωσικό πετρέλαιο, έχει έκπτωση περίπου 2 δολαρίων το βαρέλι κάτω από το Brent. Σύμφωνα με αναλυτές στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να αμφισβητήσει την ικανότητα των ρωσικών εταιρειών να πωλούν αργό πετρέλαιο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης το καρτέλ του πετρελαίου του ΟΠΕΚ είναι πλέον πραγματικά νεκρό, καθώς εκτός από τις τεράστιες μειώσεις τιμών, η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου τον Απρίλιο, πολύ πάνω από τα 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς και να κεφαλαιοποιήσει τις μεγάλες μειώσεις τιμών.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, με τη συναλλαγή του Brent στα 45 δολ., αύξηση της παραγωγής από την Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να στείλει το πετρέλαιο στα 20 δολάρια το βαρέλι.

Με βάση εκτιμήσεις ένας πιθανός στόχος είναι τα 27,10 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που είχε βρεθεί το 2016 κατά τον τελευταίο πόλεμο τιμών.

Για πτώση των τιμών του πετρελαίου ακόμη και στα 20 δολ. το βαρέλι προειδοποιούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, στον απόηχο του πολέμου τιμών που ξέσπασε, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στον ΟΠΕΚ.

Η Goldman υποβαθμίζει την εκτίμησή της για την τιμή του brent στα 30 δολ. το βαρέλι, για το β΄ και το γ΄ τρίμηνο του 2020, χωρίς να αποκλείει και πτώση του μαύρου χρυσού στα 20 δολ. το βαρέλι. Ο βασικός κλάδος που θα πληγεί είναι ο σχιστολιθικός των ΗΠΑ, ενώ οι εταιρείες του κλάδου θα μειώσουν παραγωγή και θα πληγούν οικονομικά, καθώς δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ