ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσεκτικές κινήσεις από την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις

Προσεκτικές κινήσεις από την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να κάλεσε σήμερα δια στόματος Γιάννη Δραγασάκη την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, ωστόσο αυτό θα πρέπει πρώτα να λάβει την έγκριση της ΕΚΤ πριν ψηφισθεί.

Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε τις μικροπιστώσεις ως πρωτοποριακό θεσμό διαρκούς στήριξης και ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και κάλεσε τον Άδωνι Γεωργιάδη και το υπουργείο Ανάπτυξης να καταθέσουν άμεσα το νομοσχέδιο στη Βουλή, λέγοντας πως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το είχε έτοιμο ήδη από το καλοκαίρι του 2019.

Η αρμοδιότητα του εν λόγω νομοσχεδίου δεν ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά στον υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργο Ζαββό, ο οποίος έχει προχωρήσει σε στοχευμένες αλλαγές στο σχετικό νομοθέτημα, ώστε να μην απορριφθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Υπενθυμίζεται πως προ έτους, το Φεβρουάριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε σχεδόν απορρίψει μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις που είχε συντάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας τότε πως το εν λόγω σχέδιο νόμου επέλεγε να συμπεριλάβει τα πιστωτικά ιδρύματα στους παρόχους μικροπιστώσεων κατά τρόπο που ίσως οδηγούσε «σε ανεπιθύμητες αμφισημίες ως προς τους θεμελιώδεις στόχους πολιτικής στους οποίους εδράζεται».

Στη βάση αυτή η ΕΚΤ συνιστούσε επιτακτικά την εξαίρεση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου, προκειμένου να αποσοβηθεί οποιαδήποτε σύγχυση ως προς τους στόχους πολιτικής του, αλλά και η νομική αβεβαιότητα ως προς τη δέσμη κανόνων στην οποία θα υπόκειντο οι θεμελιωδώς διαφορετικές δραστηριότητες των οικείων οντοτήτων στην Ελλάδα βάσει του σχεδίου νόμου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις θα μπει σύντομα στη Βουλή και αφού πρώτα θα έχει διασφαλίσει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε να τεθεί άμεσα σε λειτουργία χωρίς παρατράγουδα, στρεβλώσεις και καθυστερήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ