ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Ακόμα και όταν υπάρχει σύγκλιση, οι διαφορές θεσμών – Ελλάδος παραμένουν

ΕΕ: Ακόμα και όταν υπάρχει σύγκλιση, οι διαφορές θεσμών – Ελλάδος παραμένουν
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η μεταρρύθμιση του Δημοσίου και τα δημόσια οικονομικά του 2016, συγκαταλέγονται σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο στα πολλά εκκρεμή ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης.

Ενημερώνοντας σήμερα από τις Βρυξέλλες για την ατζέντα του μεθαυριανού Eurogroup ο αξιωματούχος ανέφερε ειδικά για την Ελλάδα πως στο συμβούλιο θα παρουσιασθεί μια ενδιάμεση έκθεση των θεσμών που καταγράφει αναλυτικά την κατάσταση.

«Όλα τα θέματα είναι δύσκολα πολιτικά αλλά και πολύπλοκα. Ελπίζουμε να τελειώσουμε σχετικά σύντομα. Όλοι θέλουν να τελειώσει σχετικά νωρίς, αλλά η ποιότητα είναι πάνω από την ταχύτητα. Τώρα οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν πιο ουσιαστικές και να μπούμε σε στέρεα δεδομένα και αριθμούς», ανέφερε ο Κοινοτικός αξιωματούχος.

Σε σχέση με το ασφαλιστικό είπε πως είναι ανοικτό το ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης, αλλά και το θέμα του πώς συνδέεις το σύστημα με τη μαύρη αγορά εργασίας, καθώς το πρέπει να ενθαρρυνθεί η επίσημη εργασία.

Ο ίδιος σημείωσε πως παρά τη σύγκλιση θεσμών – ελληνικής κυβέρνησης οι διαφορές παραμένουν. «Ξέρουν στην Αθήνα πως υπάρχει θέμα βιωσιμότητας, οι συζητήσεις ήταν αρκετά ανοιχτές, ακόμα όμως και όταν υπάρχει σύγκλιση, οι διαφορές παραμένουν», τόνισε.

Τέλος, ο αξιωματούχος ανέφερε πως το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό για τα κράτη-μέλη και ως εκ τούτου πρέπει να οριστικοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όπως επεσήμανε, υπάρχουν πολλές οντότητες του Δημοσίου που πρέπει να μπουν στο ταμείο, ώστε αυτό να καταστεί λειτουργικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ