ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Ασαφές το ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό

Ντάισελμπλουμ: Ασαφές το ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό
EPA

Σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι δεν είναι αρκετά σαφές το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης», αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης», τονίζει στην επιστολή του.

Σε σχέση με το Eurogroup της Πέμπτης, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το περιεχόμενο των υπό συζήτηση μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα», καταλήγει.

Διευκρινήσεις από το ΥΠΟΙΚ

Σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ να ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως ο κ. Ντάισελμπλουμ, στην επιστολή την οποία απηύθυνε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο πουθενά δεν ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως επανειλημμένως έχει διευκρινιστεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο , δεν αποτελούν κάποια νέα απαίτηση των θεσμών.

«Τουναντίον, αποτελούν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους, συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016, είναι συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ, προγραμματίζονται να νομοθετηθούν το 2016, προγραμματίζονται να εφαρμοστούν τα έτη 2017 και 2018 και αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς», αναφέρεται σε ενημέρωση του υπουργείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ