ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Καταρρέει το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ελεύθερη πτώση στα ευρωπαϊκά

Κορωνοϊός: Καταρρέει το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ελεύθερη πτώση στα ευρωπαϊκά
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Με μεγάλη πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο της Αθήνας την Πέμπτη, ακολουθώντας τις πολύ μεγάλες απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών. Η κάθετη πτώση της Wall Street χθες, Τετάρτη, και η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ πως απαγορεύονται πλέον τα ταξίδια από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει σε μεγάλες ρευστοποιήσεις τις μετοχές, ειδικά εταιρειών των κλάδων μεταφορών και ταξιδιών

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ανάσχεση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία της ευρωζώνης.

Στις ευρωπαϊκές αγορές σημειώνονται πού μεγάλες απώλειες στο άνοιγμα των συναλλαγών της Πέμπτης. Στη Γερμανία ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση 6,71%. Στη Γαλλία ο δείκτης CAC σημειώνει πτώση 6,59%. Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE σημειώνει πτώση 6,26%. Στην Ιταλία, το χρηματιστήριο του Μιλάνο υποχωρεί κατά 5,8%. Στην Ελβετία, ο δείκτης βαρόμετρο του χρηματιστήριου SMI σημειώνει πτώση 5,94%.

Στην Ελλάδα ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε ενδοσυνεδριακά πτώση 9,09% στις 547,71 μονάδες, ενώ το μεσημέρι . Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 3,25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές τεχνικά οι αμέσως επόμενες στηρίξεις για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη εντοπίζονται στις 534 μονάδες και 480 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μεγάλες πιέσεις δέχονται οι τραπεζικοί τίτλοι με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να σημειώνει πτώση 13,32%. Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά 12,37%, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 15,73%, ο τίτλος της Eurobank χάνει 12,13% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς χάνει 18,48%.

Παράγοντες του χρηματιστηρίου θεωρούν τη σημερινή συνεδρίαση υψηλής διακύμανσης, καθώς προς το τέλος των συναλλαγών θα γίνουν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ