ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ενέσεις ρευστότητας και κεφαλαιακές διευκολύνσεις επιστρατεύει η ΕΚΤ

Κορωνοϊός: Ενέσεις ρευστότητας και κεφαλαιακές διευκολύνσεις  επιστρατεύει η ΕΚΤ
EPA

Ένα αρκετά δυνατό πακέτο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πακέτο έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: Αφενός προβλέπει έκτακτα μέτρα για την παροχή πρόσθετης ρευστότητας στην οικονομία της ζώνης του ευρώ μέσω των τραπεζών, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες της ευρωζώνης να χρησιμοποιήσουν μέρος των εποπτικών τους κεφαλαίων. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΚΤ δεν μείωσε τα επιτόκια του ευρώ που είναι ήδη σε αρνητικό έδαφος, ώστε να μην ασκήσει πιέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα

Αναλυτικότερα, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού η ΕΚΤ ανακοίνωσε:

  1. Πρόσθετες δράσεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (LTRO) για να παρασχεθεί άμεση στήριξη του ευρωσυστήματος με ρευστότητα.
  1. Στις δράσεις αναχρηματοδότησης TLTRO III θεσπίζονται πιο ευνοϊκοί όροι από τον Ιούνιο του 2020 ως το Ιούνιο του 2021.


Αυτές οι δράσεις θα στηρίξουν τον τραπεζικό δανεισμό στις οντότητες που επηρεάζονται περισσότερο από την εξάπλωση του κορωνοϊού, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο, το επιτόκιο στο TLTRO III θα είναι 25 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο στις δράσεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.

Επιπλέον, το ανώτατο ποσό που θα μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες στις δράσεις TLTRO III αυξάνεται στο 50% του ύψους των δανείων που μπορούν να κατατεθούν ως εχέγγυο, όπως έχουν καταγραφεί ως τις 28 Φεβρουαρίου.

  1. Πρόσθετες αγορές ενεργητικού ύψους 120 δισ. ευρώ ως τα τέλη του έτους, σε συνδυασμό με τις αγορές του υφιστάμενου προγράμματος APP. Οι αγορές ομολόγων αναμένεται να συνεχιστούν όσο χρειαστεί, για να ολοκληρωθούν λίγο πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
  1. Η επανεπένδυση των εσόδων από τους τίτλους που ωριμάζουν θα συνεχιστεί για εκτεταμένη χρονική περίοδο, μετά και την εκκίνηση των αυξήσεων επιτοκίων και για όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και η "φιλόξενη" νομισματική πολιτική.


Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Οι ανακοινώσεις του SSM

Αλλά και ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) ανακοίνωσε σήμερα σειρά μέτρων για να διασφαλίσει ότι οι άμεσα εποπτευόμενες τράπεζές της θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν το ρόλο τους στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού (COVID-19) γίνονται εμφανείς.

«Ο κορωνοϊός αποδεικνύεται ότι αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τις οικονομίες μας. Οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες. Τα μέτρα εποπτείας που συμφωνήθηκαν σήμερα αποσκοπούν στην υποστήριξη των τραπεζών στην εξυπηρέτηση της οικονομίας και στην αντιμετώπιση των επιχειρησιακών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης στο προσωπικό τους », δήλωσε ο Αντρέα Ένρια, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο SSM έδωσε στις τράπεζες την πλήρη δυνατότητα χρήσης των αποθεμάτων κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να επιτρέψουν στις τράπεζες να αντέξουν σε αντίξοες καταστάσεις. Αυτό έχει σημασία διότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό ποσό τέτοιων αποθεμάτων. Στη βάση αυτή ο SSM ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσουν προσωρινά κάτω από το επίπεδο κεφαλαίου που καθορίζεται από τον Πυλώνα 2 , το απόθεμα ρυθμιστικού κεφαλαίου και τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR).

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι αυτά τα προσωρινά μέτρα θα ενισχυθούν με την κατάλληλη χαλάρωση του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος (CCyB) από τις εθνικές αρχές μακροπροληπτικής εποπτείας.

Επίσης, οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μερικώς κεφαλαιακά μέσα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για κεφάλαια Tier 1 για παράδειγμα τα εργαλεία πρόσθετο Τier I ή Tier 2, για να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του Πυλώνα 2 (P2R). Αυτό φέρνει τώρα ένα μέτρο που αρχικά είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, στο πλαίσιο της τελευταίας αναθεώρησης της οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (CRD V). Τα παραπάνω μέτρα παρέχουν σημαντική στήριξη κεφαλαίων στις τράπεζες για την υποστήριξη της οικονομίας.

Επιπλέον, η ΕΚΤ συζητά με τις τράπεζες μεμονωμένα μέτρα, όπως η προσαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων, των διαδικασιών και των προθεσμιών. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναδιάταξης των επιτόπιων επιθεωρήσεων και την παράταση των προθεσμιών για την εφαρμογή δράσεων αποκατάστασης που προκύπτουν από πρόσφατες επιτόπιες επιθεωρήσεις και έρευνες για τα εσωτερικά μοντέλα εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συνολική προληπτική ευρωστία των εποπτευόμενων τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, η καθοδήγηση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρέχει επίσης στους επόπτες την απαραίτητη ευελιξία ώστε τα πάντα να προσαρμόζονται στις ειδικές ανάγκες κάθε τράπεζας. Θα εξεταστεί επίσης η επέκταση των προθεσμιών για ορισμένα μη κρίσιμα εποπτικά μέτρα και αιτήματα δεδομένων. Υπό το πρίσμα της επιχειρησιακής πίεσης στις τράπεζες, η ΕΚΤ υποστηρίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών να αναβάλει τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στο σύνολο της ΕΕ για το 2020 και θα επεκτείνει την αναβολή σε όλες τις τράπεζες που υπόκεινται στο τεστ αντοχής για το 2020.

Κατά τον SSM, οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν υγιή πρότυπα αναδοχής, να ακολουθούν κατάλληλες πολιτικές σχετικά με την αναγνώριση και κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και να διεξάγουν σχεδιασμό στερεών κεφαλαίων, ρευστότητας και ισχυρή διαχείριση κινδύνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ