ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Έκκληση Λαγκάρντ στις κυβερνήσεις να λάβουν φιλόδοξα δημοσιονομικά μέτρα

Κορωνοϊός: Έκκληση Λαγκάρντ στις κυβερνήσεις να λάβουν φιλόδοξα δημοσιονομικά μέτρα
EPA

Στην αποσαφήνιση πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ από μόνη της δεν θα μπορέσει να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις του κορωναϊού και θα απαιτηθούν δημοσιονομικές παρεμβάσεις από τα κράτη της ευρωζώνης ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη, προχώρησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε μετά την ολοκλήρωση του νομισματικού συμβουλίου της τράπεζας.

Αρχικά η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως ο κορωνοϊός αποτελεί ένα μεγάλο σοκ για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας πως ακόμα και αν η πανδημία αποδειχθεί προσωρινό φαινόμενο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

Αναφερόμενη στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε η απόφαση για παροχή σημαντικής ρευστότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρωζώνης ήταν ομόφωνη και εκτίμησε πως τα νέα μέτρα θα ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά.

Στο σημείο αυτό η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προσαρμόζοντας όλα τα εργαλεία πολιτικής της, ωστόσο αποσαφήνισε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει και εκείνες από την πλευρά τους να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του ιού, λαμβάνοντας φιλόδοξα και συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα.

«Η απάντηση θα πρέπει να είναι πρώτα από όλα δημοσιονομική», τόνισε εμφατικά.

Για να δείξει τη σημασία της λήψης άμεσων αποφάσεων η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι οι δείκτες υποδηλώνουν επιδείνωση των βραχυπρόθεσμών προοπτικών ανάπτυξης. Ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα προβλέπει τώρα ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2020 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,1%. Το 2021 η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 1,3% και το 2022 στο 1,4%.

Παραδόξως, αμετάβλητες παρέμειναν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, στο 1,1% για το 2020, το 1,4% στο 2021 και το 1,6% το 2022, ενώ η ίδια είπε για το θέμα πως λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ο γενικός πληθωρισμός ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά κατά τους προσεχείς μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ