ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Στα κράτη το μεγάλο βάρος για την ανάσχεση του κορωνοϊού

Ντομπρόβσκις: Στα κράτη το μεγάλο βάρος για την ανάσχεση του κορωνοϊού
EPA

Στην αποσαφήνιση πως το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσπάθειας για την ανάσχεση των επιπτώσεων του κορωνοϊού θα αναληφθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, προχώρησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ξεκαθαρίζοντας πως οι δαπάνες που θα σχετισθούν με την αντιμετώπιση του ιού δεν θα προσμετρηθούν στα δημοσιονομικά αποτελέσματα των κρατών, στη βάση της σχετικής ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις ανέφερε εμφατικά πως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν αναστέλλεται, αλλά θα ενεργοποιηθούν μια σειρά από ρήτρες που προβλέπουν πως τα μέτρα ανάσχεσης της κρίσης, ήτοι αυξήσεις δαπανών και μειώσεις φόρων, δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην προσμέτρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των κρατών μελών. «Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής για μια γενικότερη στήριξη δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο CNBC.

Ερωτηθείς για το εάν ουσιαστικά απελευθερώνονται οι δαπάνες των κρατών μελών, τόνισε πως αυτό που αποφασίσθηκε και ανακοινώθηκε είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει ευελιξία για τα μέτρα ανάσχεσης της κρίσης και θα κρίνει αργότερα σε ποιο βαθμό οι δαπάνες ήταν σχετικές ή όχι με τον κορωνοϊό. «Δεν επικεντρωνόμαστε σε αριθμητικούς στόχους», είπε.

Αν και ρωτήθηκε σχετικά με τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ δεν έχει αποστολή να προχωρήσει στη διάσωση κρατών μέσω της μειωσης του κόστους δανεισμού τους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρκέσθηκε να δηλώσει πως είναι σίγουρος πως η ΕΚΤ θα πράξει τα δέοντα όταν και όποτε απαιτηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ