ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Η τόνωση της οικονομίας στο επίκεντρο συνάντησης Μητσοτάκη, Στουρνάρα και Σταϊκούρα

Κορωνοϊός: Η τόνωση της οικονομίας στο επίκεντρο συνάντησης Μητσοτάκη, Στουρνάρα και Σταϊκούρα
INTIME

Το πακέτο νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και οι σχετιζόμενες αλλαγές στα θεσμικά μέτρα εποπτείας, απασχόλησαν συνάντηση που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ θα δοθεί στις τράπεζες η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κεφαλαιακά μαξιλάρια που έχουν σχηματίσει για εποχές κρίσεις, ώστε να τονώσουν τη ρευστότητα στην αγορά. Πέραν τούτου:

- Θα διενεργούνται για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο πρόσθετες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, με σκοπό την άμεση παροχή στήριξης σε ρευστότητα προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ.

- Στο πλαίσιο των πράξεων χαμηλότοκης χρηματοδότησης (TLTRO III) θα εφαρμοστούν σημαντικά ευνοϊκότεροι όροι κατά την περίοδο Ιουνίου 2020 - Ιουνίου 2021. Αυτές οι πράξεις αναχρηματοδότησης θα στηρίξουν τις τραπεζικές χορηγήσεις προς όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε όλη τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, το επιτόκιο αυτών των πράξεων χρηματοδότησης θα είναι κατά 25 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο που εφαρμόζεται στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

- Συνολικό ποσό ύψους 120 δισ. ευρώ θα διατεθεί προσωρινά για πρόσθετες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού (ομολόγων κυρίως) μέχρι το τέλος του έτους. Σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (Asset Purchase Programme - APP), αυτό θα στηρίξει τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, ανέφερε ακόμα η ΕΚΤ.

-Οι επανεπενδύσεις των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση ομολόγων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους θα συνεχιστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ