ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ξεπέρασε το 2% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου – Αύξηση 100% στο spread σε ένα μήνα

Κορωνοϊός: Ξεπέρασε το 2% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου – Αύξηση 100% στο spread σε ένα μήνα
INTIME

Εκτινάχθηκαν στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις υπό το φόβο των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στο ελληνικό χρέος και στις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο άνοιγμα των συναλλαγών στο 2,087%, από 1,755% στο κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου αναφοράς έχει εκτιναχθεί στις 263 μονάδες βάσης, όταν προ μηνός ήταν στις 130 μονάδες βάσης. Με απλά λόγια, το ρίσκο των ελληνικών ομολόγων μέσα σε ένα μήνα διπλασιάσθηκε.

Η πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση το πρόγραμμα δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σκόπευε να προχωρήσει μέσα στο Μάρτιο σε έκδοση επταετούς ή δεκαετούς ομολόγου , με σκοπό με τα χρήματα που θα αντλούσε να αποπλήρωνε πρόωρα μέρος των δανείων του ΔΝΤ.

Δεδομένης της αναταραχής στις αγορές αυτός ο σχεδιασμός δεν μπορεί να τρέξει.

Καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει την επενδυτική βαθμίδα, τα ομόλογα της παραμένουν εκτός των επιλέξιμων χρεογράφων που μπορεί να αγοράζει η ΕΚΤ, κάτι που τη φέρνει σε μειονεκτικότερη θέση. Ωστόσο, δεδομένης της πρόσφατης άρσης του περιορισμού των ελληνικών τραπεζών στο να αποκτούν χρεόγραφα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και των ικανοποιητικών αποδόσεων που προσφέρουν τα ελληνικά ομόλογα σήμερα, θα πρέπει να αναμένεται πως τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα είναι πιο δραστήρια στην αγορά ομολόγων το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται στα νέα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που θα λάβει η ευρωζώνη προκειμένου να αποφύγει μια βαθιά ύφεση και ένα παρατεταμένο αποπληθωρισμό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ