ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ και ΤΧΣ θα ενσωματωθούν στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ και ΤΧΣ θα ενσωματωθούν στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση της μορφής του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο θα συγχωνευθούν το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μπορεί υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες να υποστήριζε χθες πως η σύσταση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική όσο σημαντική είναι και η συμφωνία στο ασφαλιστικό και στα δημοσιονομικά και πως αυτή είναι μία διάσταση που στην Αθήνα δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν, ωστόσο τα συναρμόδια υπουργεία ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι κοινός τόπος για την ελληνική πλευρά ότι η σύσταση αλλά και η λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων είναι βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι θεσμοί ζητούν να περιέλθουν στο νέο Ταμείο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και να προχωρήσουν ταχύτερα οι αποκρατικοποιήσεις πέραν αυτών που αφορούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΛΠ, τη ΔΕΣΦΑ, τον ΟΛΘ, τις εταιρείες ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, το Ελληνικό, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και τα δύο τουριστικά έργα, την Αφάντου Ρόδου και την Κασσιόπη Κέρκυρας.

Οι θεσμοί φαίνονται να δίνουν μεγάλο βάρος στην υλοποίηση του μεγάλου έργου του Ελληνικού. Για αυτό ναι μεν έχει οριστεί από την Κυβέρνηση κεντρικός συντονιστής για την υλοποίηση του έργου και η διαδικασία συζήτησης για βελτιώσεις επί της σύμβασης με τους επενδυτές είναι σε εξέλιξη, ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν προσκόμματα από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών.

Κυβερνητική πάντως απόφαση είναι η βελτίωση της υφιστάμενης σύμβασης με στόχο μέσα στην άνοιξη να έχει τροποποιηθεί όσο είναι δυνατόν και όπου πρέπει για να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ