ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ο «Ηρακλής» σε καραντίνα παρά το zero risk weight

Κορωνοϊός:  Ο «Ηρακλής» σε καραντίνα παρά το zero risk weight
Pixabay

Οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις από τις ελληνικές τράπεζες, όσο και οι πωλήσεις πακέτων σε funds αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας λόγω του κορωνοϊού, καθώς το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την απόκτηση ελληνικών assets στην παρούσα φάση είναι ανύπαρκτο.

Λόγω λοιπόν της συγκυρίας το σχέδιο «Ηρακλής», το σχέδιο που έχει επιμεληθεί ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός και το οποίο στοχεύει στον να οδηγήσει σε διαγραφή «κόκκινων» δανείων 30 έως 40 δισ. ευρώ, μέσω εγγυήσεων του Δημοσίου, μπαίνει σε προσωρινή «καραντίνα».

Για να πετύχει το εν λόγω σχέδιο θα πρέπει να υπάρχει ευρεία συμμετοχή των επενδυτών, κάτι που δεν φαίνεται ορατό με τις δεδομένες συνθήκες.

Η εγγύηση που θα παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο στους τίτλους κύριας διαβάθμισης (senior bonds) συνολικού ύψους έως 12 δισ. ευρώ που θα εκδοθούν στη βάση του σχεδίου, δεν είναι ικανή να προσελκύσει τους επενδυτές. Αλλά ούτε και το ότι αυτά τα τιτλοποιημένα ομόλογα θα χαρακτηριστούν μηδενικού κινδύνου. Αυτό έχει ήδη διασφαλιστεί νομικά σε συνεννόηση Κομισιόν και SSM.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα λόγω της τρέχουσας κρίσης θα καθυστερήσει να λάβει την επενδυτική βαθμίδα, τα ελληνικά assets είναι τα τελευταία που θα κοιτάξουν οι επενδυτές όταν η αβεβαιότητα υποχωρήσει και επανέλθει η διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως με προσωπικές προσπάθειες του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωμοδότησε προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ πως ο «Ηρακλής» διαθέτει zero risk weight, λόγω της επάρκειας των κρατικών εγγυήσεων που τον συνοδεύουν.

Αν η σχετική γνωμοδότηση σφραγιστεί από το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ τότε οι senior note τίτλοι που θα εκδίδονται στη βάση του σχεδίου «Ηρακλής» θα σταθμίζονται με μηδενικό συντελεστή από τον SSM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ