ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 28,86 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο - Αργή η αποκλιμάκωση της τιμής της βενζίνης στην Ελλάδα

Στα 28,86 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο - Αργή η αποκλιμάκωση της τιμής της βενζίνης στην Ελλάδα
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αν και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μειώνονται διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες, στην ελληνική αγορά η μείωση των τιμών στην αντλία είναι αργή και δεν ξεπερνάει τα 5 λεπτά ανά λίτρο.

Σήμερα Τρίτη η τιμή του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Μπρεντ μειώνεται κατά 11,37% στα 31,41 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου υποχωρεί κατά 9,05% στα 28,86 δολάρια το βαρέλι.

Αλλά η χαμηλή αυτή τιμή του καυσίμου δεν έχει περάσει στην ελληνική αγορά, παρά σε περιορισμένο βαθμό.

Η μέση πανελλαδική αξία τις τιμής της βενζίνης σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες της 15ης Μαρτίου υποχώρησε στα 1,512 ευρώ το λίτρο, από 1,562 ευρώ το λίτρο την περασμένη Δευτέρα 9 Μαρτίου, με τους πρατηριούχους να μετακυλίουν τις μειώσεις των διυλιστηρίων.

Για την περίοδο Δευτέρα 9 - 16 Μαρτίου τα διυλιστήρια μείωσαν την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κατά 10,5 λεπτά το λίτρο, με αποτέλεσμα η τιμή που πωλούν προς τις εταιρείες εμπορίας να πέσει κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο (0,993 ευρώ).

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) οι αυξομειώσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου επηρεάζουν μόνον το 30% της τελικής τιμής των πετρελαιοειδών προϊόντων στην Ελλάδα, γιατί το υπόλοιπο 70% είναι φόροι αλλά και διάφορες άλλες επιβαρύνσεις, που παραμένουν σταθερές και δεν επηρεάζονται καθόλου από τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ