ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Προχωρεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών – Πρόσθετος χρόνος στους εκτιμητές

Κορωνοϊός: Προχωρεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών – Πρόσθετος χρόνος στους εκτιμητές

Υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα απόφαση με την οποία επεκτείνεται έως τις 10 Απριλίου η προθεσμία εντός της οποίας οι εκτιμητές ακινήτων έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν το έργο του υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών. Η απόφαση αυτή συνεπάγεται πως η κυβέρνηση δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα της κτηματαγοράς για αναβολή της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών, λόγω του κορωνοϊού.

Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα έπρεπε κανονικά να έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές των ακινήτων σε περισσότερες από 10.000 περιοχές έως τα μέσα Μαρτίου. Το 50% των περιοχών που είχαν αναλάβει να καθορίσουν και να εισηγηθούν νέες τιμές εκκίνησης για τα κτίσματα και αξίες οικοπέδων θα έπρεπε να παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου και το υπόλοιπο 50% έως τις 17 Μαρτίου.

Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τον σχετικό προγραμματισμό.

Οι εκτιμητές καλούνται να εφαρμόσουν τη συγκριτική μέθοδο, η οποία βασίζεται σε ήδη πραγματοποιημένες συναλλαγές ή ακόμα και ενοίκια για άλλα ακίνητα με παρόμοια χαρακτηριστικά κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές. Τα συγκριτικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουν οι εκτιμητές πρέπει να είναι επαρκή, να αντιπροσωπεύουν κατά το δυνατόν τη γεωγραφική κάλυψη της υπό εκτίμηση ζώνης, προσεγγίζοντας τα χαρακτηριστικά του ακινήτου και να αφορούν χρονικό διάστημα των τελευταίων 12 μηνών.

Δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους εκτιμητές να προχωρούν σε αυτοψίες στην περιοχή που έχουν αναλάβει προκειμένου να αποκτήσουν πραγματική εικόνα των τιμών πώλησης από δρόμο σε δρόμο, αυτό θα απαιτήσει την άρση των προστατευτικών μέτρων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ