ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Δέσμευση ΕΚΤ για διασφάλιση της ρευστότητας σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης

Κορωνοϊός: Δέσμευση ΕΚΤ για διασφάλιση της ρευστότητας σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης
EPA

Μια ανακοίνωση με πολλούς αποδέκτες που δημιουργεί προσδοκίες στην Ελλάδα πως θα αποκτήσει πρόσθετη πρόσβαση στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε την εν λόγω ανακοίνωση προκειμένου να διαψεύσει δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικού τραπεζίτη της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτζμαν, ο οποίος, σε συνέντευξή του, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει πλέον εργαλεία ενώπιον της κρίσης που προκαλεί ο οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές η ΕΚΤ ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ υιοθέτησε ομόφωνα την ανάλυση ότι -επιπρόσθετα στα μέτρα που αποφάσισε στις 12 Μαρτίου 2020- η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις στην οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού και θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέτρα της καταλλήλως, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, για τη διασφάλιση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης».

Η διαβεβαίωση πως θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλα τα κράτη μέλη είναι κάτι που δείχνει πως οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική οικονομία θα αποκτήσουν σύντομα πρόσθετη πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Και αυτή η ρευστότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για να μπορέσουν τα πιστωτικά ιδρύματα να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες για χρηματοδότηση της οικονομίας, αλλά και σε κάθε είδους πιέσεις που προκύπτουν από την πρωτοφανή αυτή κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ