ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ποιοι εργαζόμενοι θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ

Κορωνοϊός: Ποιοι εργαζόμενοι θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ

Επίδομα 800 ευρώ θα λάβουν ως αποζημίωση στις αρχές Απριλίου όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή.

Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Το δημοσιονομικό κόστος, Μαρτίου και Απριλίου, για τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.

Επίσης προβλέπεται αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

Παράλληλα, προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, θα υπάρχει ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

Επίσης, θεσπίζονται μέτρα για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

Τέλος, προβλέπεται η καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες όπως π.χ. την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο οργανισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ