ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι σε μετοχές και ομόλογα φέρνει η απόφαση της ΕΚΤ – Μειώνει την αβεβαιότητα

Ράλι σε μετοχές και ομόλογα φέρνει η απόφαση της ΕΚΤ – Μειώνει την αβεβαιότητα
ΙΝΤΙΜΕ

Ράλι σε μετοχές και ομόλογα αναμένεται να πυροδοτήσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει τα ελληνικά χρεόγραφα στο προσωρινό πρόγραμμα απόκτησης κρατικών και εταιρικών ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Η παρέμβαση αυτή θα δώσει ανάσα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκαν σε κλοιό μεγάλων πιέσεων, αφενός λόγω της κρίσης εμπιστοσύνης, αφετέρου διότι πολλοί επενδυτές τα πουλούσαν για να διασφαλίσουν ρευστότητα. Χθες το spread, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς και του γερμανικού ομολόγου, βρέθηκε στις 417 μονάδες βάσης, όταν πριν ένα μήνα ήταν στις 135 μονάδες βάσης. Σήμερα αναμένεται να αποκλιμακωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Αλλά και οι ελληνικές μετοχές αναμένεται να ανακάμψουν, στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ. Να σημειωθεί πως τις τελευταίες 30 ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει απώλειες 46,55% και ο δείκτης των τραπεζών, πτώση 64,78%!

Κυβερνητικές πηγές: Τεράστια επιτυχία που δεν έγινε τυχαία η ένταξη της Ελλάδας στα 750 δισ. ευρώ

Τι αποφάσισε η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αποφάσισε να ξεκινήσει ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς εταιρικών και κρατικών τίτλων για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων που δημιουργεί η εξάπλωση και κλιμάκωση του κορωνοϊού. Το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για την πανδημία θα έχει συνολικό ύψος 750 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ έδωσε στην Ελλάδα ειδικό waiver έτσι ώστε οι τίτλοι που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση να μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το έκτακτο πρόγραμμα.

Οι αγορές ομολόγων θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες assets που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Για τις αγορές κρατικών τίτλων, θα εξακολουθήσει να ισχύει η κλείδα κεφαλαίου (capital key) των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Παράλληλα, οι αγορές στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα διεξαχθούν με ευέλικτο τρόπο. Αυτό επιτρέπει διακυμάνσεις στην κατανομή των ροών των αγορών μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως θα τερματίσει τις αγορές μόλις κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει τελειώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πριν από το τέλος του 2020.

Η ΕΚΤ αποφάσισε ακόμη να επεκταθεί το φάσμα των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς του εταιρικού τομέα (CSPP) σε μη χρηματοοικονομικούς τίτλους και έτσι όλα τα εταιρικά ομόλογα επαρκούς πιστωτικής ποιότητας είναι επιλέξιμα για αγορά. Ακόμη, αποφάσισε να διευκολυνθούν τα πρότυπα εγγυήσεων (collateral standards) προσαρμόζοντας τις κυριότερες παραμέτρους κινδύνου του πλαισίου εγγυήσεων. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα επεκτείνει το Additional Credit Claims (ACC) για να συμπεριλάβει απαιτήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του εταιρικού τομέα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι αντισυμβαλλόμενοι θα μπορούν να συνεχίσουν να αξιοποιούν πλήρως τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Τι δήλωσε ο Σταϊκούρας

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στην εξέλιξη αυτή δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι σημαντική για την αντιμετώπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν. Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί για το νέο πρόγραμμα τίτλοι. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε.

Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Αποτελεί έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση.

Με μεθοδικότητα, σχέδιο και αυτοπειθαρχία, δρώντας γρήγορα και αποφασιστικά, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές από τη μάχη με την υγειονομική κρίση, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ